Hoppa till huvudinnehåll

Omstart i Milano för Lovisapälsar

pälsjacka
Ny Gemmipäls för Milanomässan. pälsjacka Bild: Yle/Mikael Kokkola gemmi

Det går undan för det nya pälsföretaget Gemmi. Vid årsskiftet gjordes företagsaffärer och nu visas den nya kollektionen upp vid pälsmässan i Milano som börjar på tisdag.

En sista finslipning inför Milanomässan pågår inne i fabrikshallen i Lovisa. Några symaskiner är i farten, då de sista pälsarna skall bli klara för att skeppas till Italien. Utrymmena är stora och ljusa.

Kvinna med päls
Vi gör pälsar för urbana aktiva människor, säger Catharina Stenfors. Kvinna med päls Bild: Yle/Mikael Kokkola catharina stenfors

För Gemmis kreativa chef Catharina Stenfors har det varit bråda tider.

– Vi är mitt inne i slutspurten och har marscherat väldigt snabbt. Till all lycka finns en otrolig kunskap inom de här väggarna.

Väggar, kunskap och tradition tog Catharina över med sin syster Susanne Stenfors dagen före julafton i fjol. Pälsar har det tillverkats i Lovisa ända sedan 1970-talet. Det mesta går på export.

fabrikshall
fabrikshall Bild: Yle/Mikael Kokkola gemmi

Stadsmänskans päls

Att lyckas bra på Mifur-mässan i Milano är nödvändigt. Den nya kollektionen lanseras som en ny päls för stadsmänskan. Cirka 20 nya modeller kommer att visas upp. En pälsjacka kostar mellan 2 000 och 4 000 euro i handeln.

– Vi vänder oss till urbana aktiva mänskor, som rör på sig mycket, säger Catharina Stenfors. Pälsen är vändbar och har en festligare och en vardagligare sida. Den är dessutom väldigt lätt.

Inhemskt då det går

Pälsarna är gjorda av blåräv och tygtextiler.

- För oss är det viktigt att använda inhemskt då vi kan, vi köper blårävskinn bara från finska certifierade farmar.

Nu sysselsätter Gemmi 14 personer. Det förra pälsföretaget i Lovisa hade som mest kring 30 anställda och en omsättning på närmare två miljoner euro i fjol.

– Lyckas vi med att få en bra orderstock i Milano, så behöver vi fler som syr pälsar. Till all lycka är pälssömmandet på hög nivå här i Lovisa.

Läs också: Gemmi furs hittade köpare

Läs också