Hoppa till huvudinnehåll

Pertti Kurikan Nimipäivät delar folket

Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen.
Pertti Kurikan Nimipäivät står som segrare på UMK-scenen. Bild: Yle / Tiia Santavirta umk 2015

Twitter formligen exploderade när det stod klart att Pertti Kurikan Nimipäivät tagit hem segern i Eurovisionstävlingen. Många hyllade punkbandet, där alltså samtliga medlemmar har någon form av funktionsnedsättning. Men många ifrågasatte också Finlands representant i Eurovisionen i vår.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Det var lätt att bli förtjust i segrarna. Vem blev inte berörd av glädjetårarna i segerintervjun? Vem levde sig inte med i deras engagemang?

Hoppa över Twitterpostning

Men alla gillade inte slutresultatet. För inbitna schlagerfantaster sjönk låten inte in överhuvudtaget.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

I Sverige såg det lite annorlunda ut. Ungefär samtidigt som PKN tog sin historiska seger så säkrade svärmorsdrömmen Måns Zelmerlöv genom ett visuellt spektakulärt och genomprofessionellt framförande sin finalplats i Melodifestivalen. Många ser det som klappat och klart att Måns representerar Sverige i Wien. Kontrasten till det finska bidraget är enorm. Det är knappt att man kan förstå att de deltar i samma tävling.

Läs också