Hoppa till huvudinnehåll

Vörå ger riktlinjer för sociala medier

Huvudingången till Vörå kommuningård
Huvudingången till Vörå kommuningård Bild: Yle/Sofi Nordmyr vörå kommungården

I Vörå får anställda och förtroendevalda ta del av rekommendationer för användningen av sociala medier, det beslöt kommunstyrelsen på måndagen. De kan vara bra att hålla i minnet, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Svens.

”Användning av sociala medier”. Så heter dokumentet som Vörå kommun rekommenderar anställda och förtroendevalda att ta i beaktande. Dokumentet har arbetats fram av kommunsekreteraren och innehåller etiska rekommendationer för god användning av sociala medier.

Kommunstyrelsen godkände rekommendationerna på sitt möte på måndag kväll.

Stig Svens, vice ordförande i revisionsnämnden i Vörå.
Stig Svens Stig Svens, vice ordförande i revisionsnämnden i Vörå. Bild: Yle/Sofi Nordmyr stig svens

Syftet med dem är att hjälpa anställda och förtroendevalda i användningen av sociala medier.

- Dokumentet innehåller rekommendationer för sociala medier så att man inte begår misstag. Vi kan inte ha regelverk för hur man borde agera på sociala medier, men rekommendationerna kan vara bra att hålla i minnet, säger Stig Svens, kommunstyrelsens ordförande.

Svens säger att rekommendationerna i första hand riktar sig till kommunens anställda. Att en kommun skickar ut rekommendationer för sociala medier är enligt Svens ovanligt. Han känner till endast en annan kommun i Finland som gjort likadant.

Om det är den senaste tidens bråk i Vörå som leder till rekommendationer för sociala medier vill Svens inte kommentera.

Idrottsgalan kostade 1600 euro

Kommunstyrelsen i Vörå antecknade även till kännedom och godkände även ärendet om den delegation som deltog på den Finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors den 7 februari 2015. Delegationen bestod av fullmäktiges ordförande, kommunstyrelsens ordförande, tf. kommundirektör, bildningschefen, gymnasierektorn och Campus Norvallas utvecklingsledare.

Det var Norvallas styrgrupp som beslutade att en delegation från Vörå ska delta på idrottsgalan. Samma styrgrupp beslöt den 2 februari vem som ingår i delegationen. Folkhälsan Utbildning ansvarade för egen delegation till galan

Totala kostnaderna för idrottsgalan uppgick till 1620 euro (45 euro för inkvartering, 90 för galabiljetter och 135 för tågresor per deltagare)

Styrelsen tillsatte även en kommitté för lönesättning. Kommitténs uppgift blir att gå igenom hur man ska justera löner i förhållande till varandra, säger Stig Svens.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten