Hoppa till huvudinnehåll

Yoghurtburkens lock är inte brännbart avfall

Josefin Stolpe, informatör på Westenergy
Josefin Stolpe, informatör på Westenergy Josefin Stolpe, informatör på Westenergy Bild: Yle/Roger Källman josefin stolpe

Felsorterade yoghurtburklock av aluminium och läskburkar ställer till stort förtret på avfallsanläggningen Westenergy. Aluminiumet fastnar i förbränningspannan, säger informatör Josefin Stolpe.

- Aluminium är en av få metaller som inte åker rätt igenom vår anläggning, utan det smälter och bildar en klibbig, flytande massa.

I Westenergys panna sker förbränningen vid över 1000 graders temperatur. Aluminium smälter vid 660 grader. Då den smälta metallen stelnar kan den sätta stopp i maskineriet.

Aluminiumet kan också bli så hett att det förångas och avlagras på svalare ställen högre upp i eldstaden. I aluminiumen fastnar andra felsorterade, mera värmetåliga föremål som inte förbränns: spikar, bestick med mera. Det hela blir en snöbollseffekt.

- Enda sättet att få bort aluminiumet är att köra ner hela anläggningen, gå in i pannan och ta bort det.

Klimpar av smält aluminium i en burk, samt burklock, ljuskoppar och aluminiumfolie i en burk
Felsorterat! Burken till vänster innehåller klimpar av aluminium som skrapats loss ur Westenergys panna. Folie och dryckesburkar är inte brännbart avfall. Klimpar av smält aluminium i en burk, samt burklock, ljuskoppar och aluminiumfolie i en burk Bild: Yle/Roger Källman aluminium,metall,återvinning,metallavfall

Josefin Stolpe säger att det dykt upp till och med cyklar och topplock från bilmotorer bland det brännbara avfallet. Det verkar ibland som om folk med vett och vilje försöker "bråka" med systemet, eller bara inte vill ta sig tid att sortera sitt avfall. Det här straffar sig i slutändan.

- Det som de inte tänker på är att felsorterat avfall gör våra processer mindre effektiva, eller rentav söndrar nånting. Det kostar och den som betalar är gemene man, genom den årliga sophanteringsavgiften, säger Josefin Stolpe.

Artikeln är uppdaterad 2.3.2015 klockan 17.00. I ingressen framkom inte vilken typ av yoghurtlock som menades. Därför har yoghurtlock av aluminium lagts till för att förtydliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten