Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-geolog om gruvbrand: Vi är välförberedda då olyckan är framme

Johan Högnäs.
Johan Högnäs jobbar i Garpenberg. Johan Högnäs. Bild: Privat johan högnäs

Åbo Akademi-geologen Johan Högnäs var på plats vid Bolidens gruva i Garpenberg i Sverige när branden bröt ut i morse.

Högnäs var inte själv nere i gruvan när branden bröt ut, utan ovan jord i gruvkontoret.

- Jag hörde att larmet gick och trodde först att det var en övning som vanligt. Vi har ganska ofta brandövningar så att alla ska veta vad som ska göras vid ett larm. Men ganska snart fick jag reda på att det var allvar.

Högnäs säger att branden trots allt inte var fullt så dramatisk som det kan se ut i medierna, trots att rökutvecklingen var ganska kraftig. Det verkar vara en sopcontainer som började brinna över 800 meter under jorden.

- Jag var ju inte på plats där nere, men jag vet att personalen är välutbildad för att tackla sådana här situationer. Vi satsar verkligen mycket på att det ska vara en säker arbetsplats, säger Högnäs. Vi utför många brandövningar per år, så visst är vi väl förberedda ifall olyckan är framme.

Branden bröt ut cirka 860 meter under marken. Hur känns det att under normala förhållanden befinna sig så långt under marken? Är det obehagligt?

- Faktiskt inte, fast man vet att man har 1000 meter berg ovanför sig, säger Högnäs. Men det är så klart en speciell miljö att jobba i. Det kan vara ganska varmt där nere också, speciellt i de djupare delarna av gruvan och det är samma klimat året om, säger Högnäs.

Läs också