Hoppa till huvudinnehåll

Det svenska kungaparet i Finland 1983

I Finland var det kungafeber 1983 då det svenska kungaparet besökte landet i dagarna fyra.

Kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath är Finlandsvänner. Redaktör Barita Rosenström har fått en exklusiv intervju inför besöket. Kungen säger att det alltid är ett nöje att komma till Finland. Finland är nära, det är trevligt, påpekar kungen många gånger.

Kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath anlände till Helsingfors den 22 augusti. Presidentparet Tellervo och Mauno Koivisto välkomnar kungaparet med lunch. Carl XVI Gustaf och Silvia besöker också Sandudds begravningsplats och Riksdagen

Från Helsingfors reser kungaparet vidare till Nyslott och Olofsborg och med ångbåt till Punkaharju där man skall se en konstutställning med Albert Edelfelts målningar på Retretti.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet