Hoppa till huvudinnehåll

Fortunaplaner i Åbo går framåt

Fortuna-gården
Fortunakvarteret ska byggas om till ett konst- och designcenter som lockar turister och flanörer. Fortuna-gården Bild: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy fortuna-kvarteret

Planerna för att utveckla Fortunakvarteret i centrum av Åbo går framåt. Under tisdagkvällen godkände miljö- och planläggningsnämnden planerna.

Fortunakvarteret är det kvarter som bildas av Aura å, Kristinegatan, Slottsgatan och Auragatan. Kvarteret ska byggas om till ett konst- och designcenter som lockar turister och flanörer.

Bland annat planerar staden en underjordisk parkering under stadshusskvären. En möjlighet är också att tilllåta att ett nytt hus byggs vid Slottsgatan.

Flera hus ska också skyddas. Meningen är också att öppna innergårdarna för fotgängare.

Den här frågan har diskuterats redan i flera år, men hittills har man inte nått en överenskommelse. Under tisdagkvällen behandlades planerna i miljö- och planläggningsnämnden.

- Vänsterförbundet föreslog att frågan skulle remitteras, men det förslaget förkastades. Planerna godkändes sedan med rösterna 11-2, säger nämndmedlem Mikaela Sundqvist (De gröna) och tillägger:

- I protokollet lyfter man fram att förslaget i huvudsak är bra, men att man borde se över det planerade nybygget. Det vill säga så att det inte blir för högt och att man den vägen håller helheten i balans.

Ärendet går nu vidare till stadsstyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland