Hoppa till huvudinnehåll

Hotellkung: Vi norrmän ger oss inte

Clarion hotellet på Busholmen ska stå klart år 2016.
Clarion hotellet på Busholmen ska stå klart år 2016. Bild: Nordic Choice Hotels arthur buchardt

Helsingfors är exotiskt och spännande jämfört med övriga städer i Norden och Europa, men saknar ett stort kongresshotell. Därför valde norrmannen Arthur Buchardt att investera i ett hotell på Busholmen.

Projektet med hotellet på Busholmen har pågått i fyra år och det har inte varit någon lätt process.

- Jag har byggt många hotell i Norge och tre i Stockholm. Sedan började jag intressera mig för Helsingfors. Först fick jag ett nej och sedan fick jag igen nej. Men vi norrmän ger oss inte! Alla vackra ting är tre, konstaterar Buchardt.

Den norska hotellkungen Arthur Buchardts hotell på Busholmen ska stå klart år 2016.
Arthur Buchardt Den norska hotellkungen Arthur Buchardts hotell på Busholmen ska stå klart år 2016. Bild: YLE/Julie Ebbe arthur buchardt

Det 16 våningar höga kongresshotellet som byggs på Busholmen är det tredje och till slut vinnande förslaget som Buchardt erbjöd Helsingfors.

- Helsingfors är exotiskt men saknar ett stort kongresshotell. Därför investerar jag här, säger han.

Rätt höjd på rätt plats

Önskemålet från Helsingfors stads sida har varit ett högt hotell, säger Buchardt, och därför satsade han på det. Resultatet var ett förslag på ett 33 våningar högt hotell.

Här ska den norska hotellkungen Arthur Buchardts 16-våningar höga hotell stå.
Här ska Arthur Buchardts hotell stå om några år. Här ska den norska hotellkungen Arthur Buchardts 16-våningar höga hotell stå. Bild: YLE/ Julie Ebbe arthur buchardt

- Jag vet att det finns en risk med alla processer, så när det blev nej till det högre hotellet respekterade jag det och då får man prova på nytt.

I och med att projekt som Cloud City stött på motstånd upplever en del staden som feg eller bakåtsträvande. Buchardt tror ändå att Helsingfors klarar av förändring.

- Man ska ta hand om Helsingfors säregenhet och det krävs balans när en ny skyline utformas. Men staden tål nog en, två eller tre höga byggnader på rätt plats, säger han.

”Helsingfors är spännande!”

Buchardt ser att Busholmen hade kunnat vara ett bra ställe för en skyskrapa på 33 våningar. Nu blev det inte så men han är ändå nöjd med det slutliga projektet och ser fram emot att få det färdigt.

- Och Helsingfors har stor potential för flera spännande projekt och dem är jag gärna involverad i! Det är en spännande stad, säger han.

Bild på norrmannen Arthur Buchardts hotell på Busholmen som ska står klart 2016.
Så här ser hotellet ut från luften. Bild på norrmannen Arthur Buchardts hotell på Busholmen som ska står klart 2016. Bild: Nordic Choice Hotels clarion hotel

Tio nya hotell till Finland

Hotellet på Busholmen är en del av hotellkedjan Nordic Choice Hotels.

Clarion Hotel Helsinki, som Busholmens hotell ska heta, blir företagets första i Finland. Torgeir Silseth, vd för Nordic Choice Hotels, hoppas på att det inte blir det sista. Målet är att öppna tio nya hotell i Finland under de kommande fem åren.

Clarion hotellet på Busholmen ska stå klart år 2016.
Clarion Hotel Helsinki öppnar sina dörrar i oktober 2016. Clarion hotellet på Busholmen ska stå klart år 2016. Bild: Nordic Choice Hotels clarion hotel

Det ekonomiska läget Finland oroar inte Silseth.

- Vissa säger att Finland är trist och en svår marknad, men vi tror att det är bra att investera just då det är svårt. Det är en långsiktig investering. Visst blir de första åren tuffa, men när ekonomin vänder och turismen ökar kommer fler hotellrum att behövas, säger han.

Nordic Choice Hotels har i dagsläget 179 hotell i Norden och Baltikum. Clarion Hotel Helsinki invigs i oktober 2016 och kommer ha 427 rum och 10 kongress- och mötesrum. Bygget inleds om en vecka.

Läs också:
Omtalad norrman ser ut att få hotell i Helsingfors

Läs också