Hoppa till huvudinnehåll

HRT vill höja kontrollavgifter

Kortläsare på tåg
Kortläsare på tåg Bild: YLE/Fred Wilén färdkort

Helsingforsregionens trafik (HRT) går årligen miste om tio miljoner euro i intäkter på grund av resenärer som åker utan biljett. Styrelsen har försökt höja kontrollavgiften flera gånger, men det har blivit ett nej från ministeriet.

Kring 2,7 procent av de resenärer som kontrolleras i kollektivtrafiken åker utan biljett, framgår ur ett färskt pressmeddelande från HRT. Andelen är ungefär samma som året innan, och innebär igen stora förluster i biljettintäkter.

- Det kostar oss tio miljoner euro årligen, säger HRT:s VD Suvi Rihtniemi.

Sedan kontrollavgiften 2007 steg till 80 euro har HRT:s styrelse flera gånger föreslagit en ny höjning till Trafik- och kommunikationsministeriet.

- Både före detta trafikminister Merja Kyllönen (VF) och nuvarande trafik- och kommunminister Paula Risikko (Saml) sade nej, säger Rihtniemi.

Eventuell höjning på 20 euro

Rihtniemi berättar att HRT tagit andra åtgärder för att minska på förlusterna som orsakas av att folk reser utan att betala.

- Vi har ökat antalet kontrollanter vid tidpunkter då vi märkt att det är vanligast att man inte köper biljett. I praktiken betyder det huvudsakligen veckoslutskvällar.

HRT har också effektiverat kontroller på bland annat närtåg där mängden biljettlösa passagerare är störst.

Enligt Rihtniemi föreslår HRT:s styrelse antagligen igen i höst att kontrollavgiften höjs från 80 euro till 100 euro.

- Vi anser att det betydligt skulle skära ner på resandet utan biljett, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen