Hoppa till huvudinnehåll

Husbyggare i Kaitsor måste bygga bombskydd

Göran Heikius och Dan Åkers.
Vd Göran Heikius och husbyggaren Dan Åkers. Göran Heikius och Dan Åkers. Bild: YLE/Marcus Lillkvist dan åkers

Tre lokala företag i Vörå kommun borde bygga befolkningsskydd - det man förut kallade bombskydd. Ett av företagen är Heikius hus som bygger färdighus i Kaitsor.

Företaget har fått uppskov åt efter år, men nu riskerar de ett kännbart vite om befolkningsskyddet inte står klart om fyra veckor.

- Det är ju helt föråldrat, det där kravet på befolkningsskydd. Det har ju kommit lite lättnader. Men inte är det någon som har någon nytta av den där betongbunkern inte, säger vd:n Göran Heikius.

Krav på befolkningsskydd

Heikius hus byggde en ny hall i Kaitsot i början av 2000-talet. Bygglovet kom år 2003. Och med bygglovet följde ett krav på att företaget också skulle bygga ett befolkningsskydd för de anställda. Hallen är en av de största i hela kommunen.

Med sina 5000 kvadratmeter överstiger den med råge gränsen på 1500 kvadratmeter som gäller för industrihallar. Bygger man höghus eller skolor så är gränsen 1200 kvadratmeter.

Befolkningsskydd.
Befolkningsskydd. Bild: YLE/Marcus Lillkvist skyddsrum

Dagis på 1190 kvadrat

Ett färskt vardagsexempel från Vörå kommun är det planerade dagiset i Oravais som ska bli just 1190 kvadratmeter för att man ska slippa bygga befolkningsskydd.

Men kommunen har ändå ett krav på sig att bygga. Det hänger ihop med gymnasiets internat.

Dessutom borde Kaitsor Mekaniska och Kannustalo bygga varsitt befolkningsskydd.

"Försökt förstå"

Men Heikius hus är alltså först ut bland de fyra. Företaget har fått anstånd i många år men tålamodet börjar tryta hos Peter Rex, kommunens byggnadsinspektör:

- Det här är en process som har hållit på en längre tid. Vi har försökt förstå varandra, men i något skede måste man som myndigheten ta tag i saken.

Varför har ni tagit tag i det här just nu?

- Man måste helt enkelt. Vi kan inte som myndighet se mellan fingrarna mer. Det finns ju de företag som har byggt sina skyddsrum också.

Göran Heikius
Göran Heikius Göran Heikius Bild: YLE/Marcus Lillkvist kaitsor
Göran Heikius hade hoppats att kommunen skulle bygga ett befolkningsskydd där företagen kunde hyra in sig, men förslaget har inte fallit i god jord. Företaget riskerar nu vite på 50 000 euro.

- Vi är ju totalt fyra parter som borde bygga befolkningsskydd, så inte kan man ju kräva vite av bara en. I så fall borde man ju kräva av alla. Det här är ju ett konstigt sätt. Jag kan inte förstå varför vi ska behandlas olika när vi befinner oss i samma kommun.

Göran Heikius är inte ensam om att kritisera räddningslagen.

Ett företag med tre anställda och en hall på 1500 kvadrat måste bygga ett bombskydd medan ett annat med kanske 100 anställda och mindre utrymmen inte behöver bygga. Stämmer det?

- Du har helt rätt i ditt antagande, säger Peter Rex.

Det känns lite som att den här lagstiftningen kanske kunde ses över?

- Jag är helt och hållet av samma åsikt.

Fallet Heikius hus, men också fallet med Kaitsor mekaniska, ska upp på byggnads- och miljönämndens möten i Vörå under våren.

Heikius hus räknar med att det skulle kosta 50 000 till 70 000 euro att bygga befolkningsskyddet.

Läs också