Hoppa till huvudinnehåll

Nötkött förbjuds i indisk delstat

kor i indien
kor i indien Bild: EPA/HARISH TYAGI indiska kor

Den indiska delstaten Maharashtra har infört ett strikt förbud mot nötkött. Den som innehar eller säljer kött av nötkreatur riskerar från och med nu ett femårigt fängelsestraff eller böter på 10 000 rupier (145 euro).

För hinduer är kor heliga djur, och i många av Indiens delstater är slakt av nötkreatur förbjuden. Ingenstans råder ändå lika strikta förbud som det som Maharashtra nu har infört.

Redan för tjugo år sedan beslöt Maharashtras parlament om ett förbud. Det trädde ändå inte i kraft förrän delstatens president Pranab Mukarjee stadfäste det, skrev tidningen Indian Express på tisdagen.

Nyheten utlöste omedelbart en livlig diskussion på sociala medier. Folk med skilda religiösa uppfattningar och med olika syn på personlig frihet, djurens rättigheter och miljöfrågor har fört fram sina åsikter.

- Det är säkrare att födas som ko i Indien än som flicka, skrev Sonika Mehta på Twitter.

Kritikerna menar att förbudet innebär arbetslöshet för tusentals människor. I Indien är det nästan uteslutande muslimer som sysslar med slakt av nötkreatur. Muslimerna utgör omkring tretton procent av Indiens befolkning på1,25 miljarder personer.

Maharashtra, där Indiens finansiella centrum Mumbai är beläget, regeras av premiärminister Narendra Modis hinduiska nationalistparti BJP.

Läs också