Hoppa till huvudinnehåll

Skolfinskan var långt från vardagen

Lisen Sundqvist
I dag lever Lisen Sundqvist på två språk. Men det var inte i skolan hon lärde sig prata finska. Lisen Sundqvist Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Jakobstad,Vänsterförbundet,lisen sundqvist

Med bevingade fraser som "Kimmolla on pallo" och en massa grammatik i bagaget och med ordboken i högsta hugg erövrade Lisen Sundqvist som vuxen det finska språket. Genom språket fick hon också tillgång till en guldgruva av kultur.

- Men i ärlighetens namn måste jag säga att jag inte hade så mycket med mig från finskundervisningen. Den fokuserade mest på grammatik och på att böja ord.

På trean var det dags för Lisen Sundqvist att börja lära sig finska och genom sitt äldre syskon hade hon snappat upp att finska var svårt. Lisen Sundqvist kommer från en svenskspråkig familj och finskan kom hon mest i kontakt med genom sina föräldrars arbetskompisar. Hon minns minns sin första finska bok med många bilder och meningar som "tämä on Kimmo", "Kimmolla on pallo".

-Jag tyckte att det var väldigt spännande men insåg nog rätt snabbt att finskundervisningen var ganska fjärran från den finska som faktiskt talades. Undervisningen hade hemskt lite med vardagen att göra, säger Lisen Sundqvist.

Mekaniska övningar och grammatik

I högstadiet fortsatte undervisningen på ungefär samma sätt men det var ännu mera pluggande.


- Det var fortfarande väldigt mekaniska övningar och mycket grammatiktungt. Jag kan egentligen inte påstå att jag lärde mig finska i skolan.

Men Lisen Sundqvist insåg att det gällde att plugga för att få goda vitsord i proven och så snurrade det på.

- Jag tror att de i min ålder har ganska likadana erfarenheter. Det var mycket utantill-lärande och tragglande, och det hade fortfarande inte så mycket att göra med det liv som pågick utanför skolan, säger Lisen Sundqvist.

Med ordboken i högsta hugg

Efter gymnasiet flyttade Lisen Sundqvist till Åbo och insåg att det var en mycket finskspråkig stad.

- Det var ett himla sjå att slå upp ord om jag till exempel skulle gå till Sokos för att köpa ett täckte. Jag var rädd för att säga fel eller inte förstå, eller att de skulle fråga något jag inte förväntat mig. Jag måste säga att jag inte hade så mycket med mig från finskundervisningen. Men jag kämpade på och lärde mig så småningom en riktigt bra finska. Tidvis har jag också haft finska som arbetsspråk.

En fördold guldgruva

I dag lever Lisen Sundqvist på två språk. Hemma pratar hon och hennes fru finska sinsemellan och de umgås med vänner på båda språken. Lisen spelar också i ett band och där är går konversationen på båda språken.

Lisen säger att hon i dag insett vikten av språkkunskaper. I Lisens barndomshem var det oftast rikssvenska radio- och teveprogram som dominerande, och därför blev den rikssvenska kulturen välbekant. Den finska var mera främmande.

- Det var som att upptäcka en guldgruva av kultur som tidigare varit fördold för mig. Jag har liksom knäckt koden. Numera läser jag på finska, följer med finsk musik och teater och engagerar mig mera i inhemska samhällsfrågor och politik.

Lisen Sundqvist säger att hon tycker det är synd ifall artificiella språkbarriärer hindrar människor från att engagera sig i samhället och att hon hoppas att tröskeln att prata finska är lägre i dag.

- Det finns en stor skam i att inte kunna finska, det språk som majoriteten talar. Men det viktiga är ju att man kan kommunicera med varandra, det är inte så farligt om man säger fel.

Lisen Sundqvist är glad över att Jakobstads två gymnasier i dag finns under samma tak och hon önskar att hon själv haft tillgång till språkbad.

- Här i Jakobstadstrakten behöver vi inte vara rädda för att svenskan ska utarmas, tvärtom. Vi svenskspråkiga behöver stärka vår finska, säger Lisen Sundqvist.

Yle Österbotten kartlägger finskundervisningen

Hur upplevde du finskalektionerna? Lärde du dig någonting? Dela med dig av dina minnen och berättelser, sänd dem till radiovega.osterbotten@yle.fi.

Eller så svarar du här via vårt webbformulär.

Lämna gärna också dina kontaktuppgifter, så kan vi eventuellt ta kontakt.

Läs också