Hoppa till huvudinnehåll

Arbete, ekonomi och hälsa i Yles valbevakning

Yle har plockat ut fem fokusområden inför valet 2015.
Yle har plockat ut fem fokusområden inför valet 2015. Yle har plockat ut fem fokusområden inför valet 2015. val 2015

Inför vårens riksdagsval lyfter Yle upp fem fokusområden som kommer att prägla debatten. Ämnena är arbete, ekonomi, trygghet, hälsa och framtid.

Fokusområdena kommer att synas på olika sätt i hela Yles valprogram – i Valkompassen, i Valgalleriet, i valsatsningarna i tv-rutan, i radion, på webben och under valkvällen den 19 april.

Valet av ämnen har gjorts utgående från vad finländarna anser är viktigast när de väljer kandidat och går till valurnorna.

Temaorden har tagits fram med hjälp av en enkät som Taloustutkimus gjorde förra hösten på uppdrag av Yle. Landets ekonomiska situation och sysselsättningen visade sig vara de mest angelägna områdena. 1 159 personer deltog i enkäten.

Juho Rahkonen, som är forskningsdirektör på Taloustutkimus, tolkar resultatet från enkäten som att när finländaren oroar sig för ekonomi och sysselsättning, är det i själva verket välfärdsstatens välmående som bekymrar.

- Vi finländare har en väldigt statscentrerad syn. Vi litar långt på att vi med skattepengar sköter om social- och hälsovården. Finländaren är ändå samtidigt realist och står med båda fötterna på jorden. Vi inser att försörjningen av vårt samhälle inte är ett gratis nöje, utan kräver tillräckligt med arbetsplatser, säger Rahkonen.

Den gemensamma nämnaren för Yles valbevakning i år är öppenhet och på Svenska Yles valsida kan du som väljare få hjälp att hitta rätt i valbevakningen.

Läs också