Hoppa till huvudinnehåll

Han röt till om FN-konventionen

Sami Helle från PKN, Tapani Tölli (C), Tom Packalén (Sannf) i Ajankohtainen kakkonen 3.4.2015
PKN-basisten Sami Helle debatterar med centerpartisten Tapani Tölli och sannfinländaren Tom Packalén. Sami Helle från PKN, Tapani Tölli (C), Tom Packalén (Sannf) i Ajankohtainen kakkonen 3.4.2015 sami helle

Finland har som ett av de sista EU-länderna godkänt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. När riksdagen hade fattat beslutet på tisdagen röt PKN-basisten Sami Helle till mot den riksdagsman som förde fram tvivel mot konventionen.

Riksdagens ja till FN-konventionen kom några dagar efter att de fyra personerna med funktionsnedsättning i punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) utsågs till representanter i ESC (Eurovision Song Contest).

Det har gått flera år sedan konventionen skrevs år 2006. De flesta andra EU-länder har redan både godkänt och ratificerat konventionen.

FN-konventionen

  • FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs den 13 december 2006.
  • Syftet är att garantera personer med funktionsnedsättning fullständiga och jämlika mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt att främja respekten för människovärdet.
  • Förbud mot diskriminering samt tillgänglighet är ledande principer.
  • Ca 150 länder har undertecknat och drygt 130 länder har ratificerat konventionen.

Och det dröjer ännu länge innan avtalet omsätts i praktiken i Finland. Först nästa riksdag och regering kan ratificera det. Det behövs nämligen en del ändringar i de finländska lagarna innan de står i samklang med FN-konventionen. Riksdagen förutsätter att lagändringarna görs först och att konventionen ratificeras först efter det.

"Fördomarna kommer att brytas ned"

Yles program Ajankohtainen kakkonen intervjuade på tisdagen riksdagsledamöter tillsammans med basisten från PKN, Sami Helle. Han berättade för utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) om sina svårigheter att få jobb på daghem.

- Fördomarna kommer nog att brytas ned småningom. FN-konventionen bidrar till det i och med att den entydigt förbjuder diskriminering, svarade Tuomioja.

Också Tapani Tölli (C) betonade konventionens betydelse för attityderna i Finland.

"Förringa inte!"

Riksdagsledamot Tom Packalén (Sannf) fick ett känsloladdat svar då han i tv-inslaget betvivlade den praktiska nyttan med FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

- Den tillför inget nytt, den bara lyfter fram personer med funktionsnedsättning som en särskild grupp. Det är mera fråga om en värdig avsikt än att det skulle bli några nya paragrafer om mänskliga rättigheter, sa Packalén.

Han sade också att de här frågorna är rätt väl skötta i Finland i jämförelse med många andra länder.

Sami Helle ilsknade till då han svarade Packalén.

- Jag har aldrig känt mig jämlik i Finland. Det här är en stor dag för mig. Förringa den inte. Vi med funktionsnedsättning har väntat länge på det här, sa Helle.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes