Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsare kastar flaskor och fimpar i havet

Rester av grillkvällar ligger kvar på bottnen utanför Nybondas friluftspark. Forskarna överraskades av att det fanns så mycket sopor utanför Nybondas när de utredde var det finns mest skräp på havsbottnen.

Helsingfors stad har låtit undersöka mängden skräp under vattenytan genom att dyka i Djurgårdsviken, utanför Eirastranden, Brändö och vid Nybondas friluftspark i Nordsjö. Marinbiolog Sanna Majaneva fick hoppa i plurret och räkna skräpet på vägen.

Sanna Majaneva marinbiolog mars 2015
Sanna berättar att vattnet i Djurgårdsviken är alldeles förskräckligt. Sanna Majaneva marinbiolog mars 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan sanna majaneva

Det vanligaste skräpet på havsbottnen utanför Helsingfors är glasskärvor som kommer från falskor, aluminiumburkar och fimpar. Utanför Nybondas friluftspark hittade Sanna Majaneva också många plastlådor som innehållit grillkött.

Det mest överraskande skräpet Sanna Majaneva stötte på var en butiksvagn som låg i havet utanför Nybondas, långt bort från närmaste väg.

- Här i centrum vet man att det finns skräp. Men Nybondas är ett fint friluftsområde. Det var överraskande att vi hittade mest skräp där. Mera än till exempel utanför Eirastranden, säger Sanna Majaneva när vi träffas vid Djurgårdsviken.

Nästan ingen sikt i Djurgårdsviken

fåglar vid Tokoistranden i Helsingfors mars 2015
Utredningen gjordes på hösten när vattnet är så klart som det blir, men ändå kunde Sanna Majaneva inte se någonting i Djurgårdsviken. fåglar vid Tokoistranden i Helsingfors mars 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan djurgårdsviken

En fråga som utredningen skulle svara på är om det alls fungerar att kartlägga skräpet på havsbottnen genom att dyka, och i Djurgårdsviken visade det sig vara mycket svårt.

- Det var meningen att vi skulle dyka i linjer och räkna varje skräp. Men tyvärr var synligheten bara 2-3 centimeter så vi fick känna efter med händerna vad där fanns för sopor. Det var ett omöjligt jobb att räkna soporna, vi kunde konstatera att där finns skräp men hur mycket är en gåta.

Nu ska Helsingfors stad miljöcentral fortsätta med att utreda hur det ser ut i vattnen utanför Helsingfors och varifrån allt skräp kommer. Fiskarna mår dåligt av skräpet i vattnet och särskilt plasten är skadlig.

Läs också