Hoppa till huvudinnehåll

Hur blir du ett fotbollsproffs?

Succémorgon och Rasmus Schüller
Rasmus Schüller försökte lära Succémorgon att posera som fotbollsspelare. Succémorgon och Rasmus Schüller Bild: Yle / Camilla Fagerholm rasmus schuller

Landslagsspelaren Rasmus Schüller avslöjar hemligheterna bakom hur man blir ett fotbollsproffs.

Att vara fotbollsproffs kan ju kännas som drömyrket för de flesta. Den aktiva arbetsdagen är oftast bara runt två timmar och man får göra det man älskar mest. Dessutom få lön för det. Trots att det låter fantatiskt, ligger det en hel del arbete bakom en fotbollsspelares framgång, berättar Rasmus Schüller.

- Trots att den aktiva arbetsdagen är relativt kort känns det ändå som ett 24 timmars jobb, menar Rasmus.

Det är med andra ord viktigt att hållas i skick både psykiskt och fysiskt. På grund av detta tränar Rasmus för tillfället minst sex gånger i veckan. Man måste alltså vara otroligt dedikerad och välplanerad för att upprätthålla den kroppsliga standarden som krävs.

- Det är jätteviktigt att man äter hälsosamt och får tillräckligt med energi. Man måste också vara noga gällande sovtider. Ibland kanske man bara skulle vilja vaka länge och skita i träningarna, men man kan helt enkelt inte göra det.

Men okej. Alla kan ha en sådan livsstil, och ändå aldrig bli någon Messi. Vad krävs för att bli ett fotbollsproffs?

- Den råa fotbolls-talangen är viktig men det absolut viktigaste är ändå den råa talangen att träna. Fast man är otroligt begåvad så räcker det inte. Det är arbetstimmarna som räknas.

Här kan du lyssna på en del av intervjun med landslagsspelaren Rasmus Schüller:

Nyligen publicerat - X3M