Hoppa till huvudinnehåll

Ingen plats för kor i framtidens södra Sibbo

Johanna Ullberg och Jari Laitinen
Jari Laitinen och Johanna Ullberg vill gärna ännu länge hålla kossor på sin gård. Johanna Ullberg och Jari Laitinen Bild: Yle/ Alexandra Karlsson skraflas

Det råder många åsikter om planläggningen av södra Sibbo. Invånarna har fått säga sitt om den omfattande markplaneringen och anmärkningstiden går ut på onsdag. Ett är säkert - kossorna på Skraflas gård i Kallbäck får det väldigt trångt.

Skraflas
Skraflas kossorna lyssnar gärna på radio i sin ladugård. Skraflas Bild: Yle/ Alexandra Karlsson skraflas

Det luktar eller doftar en hel del ko inne i ladugården. Radion spelar popmusik och kossorna tar det rätt lugnt. De har nyss blivit utfodrade.

Här på Skraflas gård har Johanna Ullbergs släkt bott och brukat marken sedan mitten av 1700-talet. Delgeneralplanen för Sibbesborg sätter kanske punkt för den långa traditionen.

– Utan betesmarker och foderåkrar går det inte att ha en mjölkgård, säger Ullberg. Vi blir nog verkligt inträngda om planerna förverkligas.

På gården finns det 17 kor och några kalvar samt tre hästar. Enligt planerna ska två tredjedelar av kossornas areal bli bostadsområden.

– Så länge allt är osäkert beträffande framtiden är det svårt att driva gården. Alla investeringar får vänta. Att bena ut vad som planeras var i Kallbäck och kring Sibbesborg har inte varit lätt.

Tiotusentals nya invånare

Generalplanearkitekt Eveliina Harsia är rätt nöjd med hur aktivt invånarna i Sibbo har kommenterat och anmärkt på planeringen. Hon har fått ett tjugotal mejl.

– Nu skall synpunkterna utvärderas innan beslutsprocessen går vidare. Särskilt delgeneralplanen för Sibbesborg har väckt åsikter, säger Harsia.

Enligt den gällande generalplanen för södra Sibbo kommer invånarantalet att öka med tiotusentals nya invånare. Området kring Söderkulla ska att bli en ny småstad.

Finns det plats för kossor?

– Det hoppas vi, det skulle vara fint med kor och andra djur där. Om det sedan är i form av en mjölkgård är en annan fråga.

Tiden för att anmärka på planerna går ut på onsdag. Det handlar om delgeneralplanen för Eriksnäs och Sibbesborg samt om generalplanen för Östersundom.

Mer om planeringen här: Sibbo vill ha ros och ris

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland