Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad får vänta till hösten på ny direktör

Gamla rådhuset i Jakobstad.
Gamla rådhuset i Jakobstad. Bild: YLE/Rolf Granqvist rådhustorn

Det dröjer till hösten innan Jakobstad får en ny stadsdirektör. Det verkar vara den allmänna bedömningen bland stadsstyrelsens medlemmar. Processen att leta efter en efterträdare till Mikael Jakobsson har ändå startat, intygar politikerna.

Tidigare stadsirektören Mikael Jakobsson handplockades i tiderna av socialdemokraterna till tjänsten. I valet i fullmäktige (år 2005) blev det i stort sett SFP och SFP:S kandidat Anna-Maja Henriksson mot resten av det politiska fältet.

Kari Koskela Bild: Yle/Kjell Vikman kari koskela
Den här gången är utgångsläget ett annat. Det säger åtminstone flera av de politiker Radio Vega Österbotten talat med.

- Politik är politik men min personliga bedömning är att politiken inte har så stor betydelse när man väljer stadsdirektör till Jakobstad, säger Kari Koskela (SDP)

Oklart vilken typ av stadsdirektör som sökes

Stadsstyrelsen i Jakobstad har diskuterat frågan om stadsdirektör flyktigt, men någon enighet kring vilken typ av personlighet man söker finns inte i det här skedet ännu. Det finns heller ingen klarhet i hur annonsen skall formuleras, när den skall publiceras.

Någon koppling till riksdagsvalet och de efterföljande regeringsförhandlingarna vill heller ingen politiker i Jakobstad vidkännas. Justitieminister Anna-Maja Henriksson har dock genast efter Jakobssons avgång meddelat att hon inte är intresserad av jobbet.

Det som verkar vara klart är att politikerna inte tror på ett stadsdirektörsval i Jakobstad före midsommar. Det dröjer troligen till hösten innan en ny stadsdirektör kan tillträda.

Stadsstyrelsen har inte heller klart för sig vilken typ av stadsdirektör man vill ha och vilka kriterier som skall gälla. Förhoppningarna är högt ställda bland en del politiker.

Fullmäktigeordförande Carola Sundqvist i Jakobstad(Sfp)
Carola Sundqvist Fullmäktigeordförande Carola Sundqvist i Jakobstad(Sfp) Bild: Yle/Kjell Vikman sundqvist agneta
- Det skall vara en mångsidig, högt utbildad person som behärskar minst tre språk. Personen skall gärna ha erfarenhet både från den privata och kommunala sektorn, säger fullmäktigeordförande Carola Sundqvist (SFP)

- Jag tror nog att det på många olika håll kommer kollas vilka som kan tänkas vara intressserade av jobbet. Inga förslag om direkt headhunting för att man skall hitta en lämplig stadsdirektör har dock framförts.

- Vi behöver en ledare till staden som kan samarbeta och det behövs en person med kontakter både till Helsingfors och till Europa, säger Kari Koskela (SDP)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten