Hoppa till huvudinnehåll

Kommunreformen - ett skidlopp som blev backhoppning

Kvinna poserar för kameran.
Siv Sandberg. Kvinna poserar för kameran. Bild: Yle/Nina Bergman statsvetare,siv sandberg

Siv Sandberg skräder inte orden då hon pratar om de fusionsutredningar som kommunerna har tvingats till. De östnyländska kommunerna får ändå beröm för att ha skött sig exemplariskt.

På onsdag ska samtliga kommuner i Östnyland komma med sina slutliga svar på om de vill de vara med om kommunfusioner eller ej.

Fullmäktigena i alla kommuner möts samtidigt för att komma överens om vilken åsikt som ska råda i kommunerna.

På förhand ser det ut som om en stor, östnyländsk kommun är utesluten. Endast Borgå har visat intresse för att gå vidare med en sådan plan.

Lovisa kan tänka sig en sammangång med Lappträsk, men det lär falla på att Lappträsk ger Lovisa kalla handen. I övrigt vill alla fortsätta som förr.

Statsvetare Siv Sandberg vid Åbo Akademi är inte sen med att dissa hela kommunreformen i sin nuvarande form. Speciellt den bråda tidtabellen får sig en känga.

- Den här reformen är under all kritik! Om man vill få igenom en reform som ska hålla i trettio år, så är det dumt att man på några veckor försöker få igenom en modell som ingen tycker är bra, tycker Sandberg.

Tidtabellen blev pressad då en annan reform, social- och hälsovårdsreformen, föll strax innan målsnöret för tre veckor sedan. Då behövdes plötsligt nya modeller för kommunerna.

Östnyland får beröm

Kommunreformen har satt stor press på de enskilda kommunerna, i och med diverse utredningar och allt jobb som tjänstemän och förtroendevalda har satt ner på fusionsutredningar.

Enligt Sandberg har ändå de östnyländska kommunerna skött sig exemplariskt.

- Östnyland var en av de regioner som var ute i god tid och gjorde allting rätt, utgående från de regler som gällde på hösten 2013.

Mitt i hela processen kom ändå smällen som krånglade till precis allting, det vill säga social- och hälsovårdsreformen.

Sandberg menar att vårdreformen ändrade på hela upplägget, och hon tar till sportreferenser för att förklara hur hon ser på utvecklingen.

- Det är som att starta i ett skidlopp och så blir det plötsligt backhoppning. Kommunerna har haft ett korstryck här. Frågan lyder om man ska fullfölja kommunstrukturutmätningarna, eller snegla mot vårdreformen där det också har funnits en viss utredningsskyldighet.

Sandberg tror att utredningarna har upplevts som väldigt frustrerande i kommunerna. Det kan kännas som om staten har försatt kommunerna i ett läge där det inte finns något val.

Tänk på vad som är bäst på lång sikt!

Då diskussionerna om kommunfusioner går vidare så finns det några önskemål som följande riksdag och regering bör ta i beaktande. Siv Sandberg räknar nämligen med att diskussionerna går vidare.

- Jag hoppas på någon slags vettighet och time out. Jag tror också att kommunerna är tacksamma om de får spelregler som håller. Vi får hoppas att spelreglerna blir tydligare och att man vet vad som gäller. Det som är frustrerande är att spelreglerna har ändrats stup i kvarten. De kommuner som gjorde allting rätt i första skedet har fått upptäcka att de har gjort allting fel i följande skede. Det tär på det politiska förtroendekapitalet.

Sandberg tror att kommunerna får leva med reformkravet ännu under några år. Staten har ett stort tryck på sig att göra något åt den offentliga servicen och en stor del av den servicen finns i kommunerna.

Då de förtroendevalda i de östnyländska kommunerna samlas till fullmäktigemöte på onsdag kväll kan det vara värt att tänka på Sandbergs råd:

- Man måste tänka på kommunens bästa. Det är det man är vald till som fullmäktigeledamot. Man behöver inte alltid tänka på vad som är det närmaste taktiska draget, utan hellre på vad som är bra på lång sikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland