Hoppa till huvudinnehåll

Nanopartiklar kan minska cancerdödligheten i framtiden

magnetiska nanopartiklar
De magnetiska nanopartiklarna kan observeras med hjälp av ett transmissionselektronmikroskop. magnetiska nanopartiklar Bild: Fridon Shubitidze magnetism

Nya magnetiska nanopartiklar väntas göra det lättare och säkrare att bekämpa svårtillgängliga tumörer. Partiklarna fungerar i svaga magnetfält och djupare i människokroppen än vad som tidigare har varit möjligt.

Forskare vid Ivy League-universitetet Dartmouth College i USA har gjort stora framsteg i utvecklandet av nanopartiklar. Det redovisar de i en studie som nyss publicerades i den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Physics.

Förhoppningen är att använda partiklarna till exempel i samband med svåra cancerfall där tumören är belägen djupt inne i kroppen, till exempel i bukspottskörteln.

Fridon Shubitidze
Fridon Shubitidze Fridon Shubitidze fridon shubitidze
- Vi har skapat nya blomformade magnetiska nanopartiklar som kan värmas upp i svaga magnetfält, kommenterar en av forskarna, docent Fridon Shubitidze, för Yle Nyheter.

"Säkrare vård i framtiden"

Han tillägger att det är ett betydande steg mot en effektivare cancervård. Enligt Shubitidze kan de nya nanopartiklarna nämligen förstöra cancerceller på ett säkert sätt.

Det används nanopartiklar inom cancervården i dag men de kan endast aktiveras i starka magnetfält, vilket också dödar friska celler. Det problemet har inte de nya partiklarna som fungerar i svagare fält.

- Vanliga celler utsätts inte för den dödande hettan och de klarar sig därmed oskadda.

Shubitidze säger att den enda utmaningen som återstår är att vidareutveckla den teknologi som behövs för att aktivera nanopartiklarna när de är djupt inne i kroppen. Vid Dartmouth College har man ansökt om patent för en apparat som man är säker på att kommer att klara av det.

- Jag skulle säga att våra magnetiska nanopartiklar kan användas för att bekämpa svårtillgängliga cancertumörer inom de närmaste 3-5 åren, bedömer Shubitidze.

Hittar själv fram

När en patient får magnetiska nanopartiklar i sig hittar partiklarna själv fram till cancern och stannar där, och man värmer sedan upp dem med hjälp av magnetism.

- Genom att utsätta tumörer för hetta så minskar de i storlek. Och kirurger kan efter det operera bort dem helt och hållet.

Han betonar också att de nanopartiklar han har varit med om att ta fram kan döda cancerceller helt och hållet.

- Med den här metoden kan vi fullständigt döda cancern. Det blir därmed inget återfall och man kan leva utan cancer, konstaterar han.

Shubitidze uppskattar dessutom att människors chans att överleva cancer avsevärt kan öka.

Kliniska studier på kommande

De magnetiska nanopartiklarna behöver ändå testas i kliniska studier. Om de också då bedöms vara säkra och effektiva kan de så småningom tas i bruk inom sjukvården.

Tanken är att nanopartiklarna ska kunna användas antingen som den enda cancerbehandlingen en patient får, eller i kombination med cellgiftsbehandling och strålbehandling.