Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö och kung Carl Gustaf: Svenskan viktig för Finland

Niinistö och kung Carl XVI Gustaf.
Niinistö och kung Carl XVI Gustaf. Niinistö och kung Carl XVI Gustaf. Bild: Lehtikuva kungaparet i helsingfors

Svenskan utgör en ovärderlig tillgång i relationerna mellan Finland och Sverige. Det sade president Sauli Niinistö i sitt tal vid galamiddagen på presidentens slott på tisdagen. Också kung Carl XVI Gustaf ser att finländare kan ha en enorm fördel av att kunna kommunicera på svenska.

Niinistö framhävde det svenska språkets betydelse för Finland flera gånger under sitt tal för Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Kungaparet är på ett tre dagar långt statsbesök i Finland.

- Språken sammanbinder våra länder. För Finland har finlandssvenskarna och det svenska språket alltid varit en helt central byggsten i vår nationella identitet och nordiska tillhörighet, sade Niinistö.

- Det är en stor fördel för samarbetet mellan våra länder att det talas svenska i Finland och finska i Sverige.

Denna språkkunskap är enligt Niinistö en tillgång som vi har all orsak att fortsätta att värna om på bästa möjliga sätt.

- Våra länder har allt att vinna på detta.

Niinistö talade också om Finlands och Sveriges relationer på ett mer allmänt plan.

- Dessa ömsesidiga statsbesök mellan våra länder manifesterar på ett officiellt och övergripande plan den närhet och unikt täta relation som råder mellan våra länder, sade Niinistö.

Talet kan läsas i sin helhet på presidentens kanslis webbplats.

Kung Carl Gustaf: En enormt stor fördel att kunna kommunicera på svenska

Också Kung Gustaf har kommenterat svenskans ställning i Finland.

Under sitt besök till Hanaholmens kulturcentrum fick kung Carl Gustaf frågan om huruvida han och drottningen tycker det är bra att finskspråkiga elever läser svenska i skolan.

- Jag tycker vi ska se på framtiden, sade kungen. Ser man på en ung student eller vem som helst som startar ett företag så har vi en enormt stor fördel av att kommunicera med svenska. Man utvecklar ju sin marknad.

Många i Sverige kan ju också finska, konstaterade kungen, och då kan vi ytterligare knyta kontakterna mellan länderna.

- Man har en större marknad för dem som kan, och då ska vi ta chansen.

Kungen talade också om den gemensamma kulturella historien mellan Finland och Sverige och vikten av relationerna mellan länderna.

- Vi har ju gamla relationer, men man måste också hålla dem levande, sade kungen. Det är lätt att tappa kontakten, att vi glömmer bort den speciella, gamla historien som vi hade tillsammans en gång i tiden.

Men kungen menar att det är sällan man upplever en sådan öppenhet som den som finns mellan Sverige och Finland.

- Vi kan diskutera frågor av intresse och svårare frågor på ett annat sätt än med ett annat land. Det här ska vi värna om.

Läs också:
Kungaparet besöker Hanaholmen och Sandhamn

Läs också