Hoppa till huvudinnehåll

Porrstjärnan som ville bli präst

Porrstjärnan Puma Marianna Moore
Porrstjärnan Puma Marianna Moore Porrstjärnan Puma Marianna Moore Bild: Yle / Petri Vilén mitt nakna jag

”Min dröm var att bli en porrstjärna. Och jag har lyckats ganska bra”. Satu Söderström, känd som porrstjärnan Puma Marianna Moore, var bara 17 år då hon spelade in sin första film. Detta är första gången hon berättar om sig själv i TV.

Det är en vacker höstdag då jag kliver in i Cicciolinos, en erotikbutik i Åbo som säljer sexhjälpmedel, porrfilmer, privata stripteaseshower och tantramassage. Det är en stor butik med två showrum och en naturligt vacker kvinna bakom kassan. Satu presenterar sig som företagare och artist och medan hennes man Martin hoppar in bakom kassan så visar hon mig runt och börjar berättar sin historia. Satu betonar gång på gång att hon VALT att arbeta inom porrbranschen och att hon VILL göra det.

- Inte blir jag en sämre människa fast jag skulle ha filmat in hur många hundra porrfilmer som helst. Det här är ett arbete som alla andra och jag är bra på det jag gör!

Satu Söderström upplever det som sin livsuppgift att prata öppet om sex och sexualhälsa. För att hon kan och vågar och känner att hon behövs.

Hemma hos oss kunde vi inte prata om sex. Så jag tjuvläste min storebrors porrtidningar och tyckte att kvinnorna på bilderna var superhäftiga och starka.

- I Finland är det tabu att prata om sex. Trots att vi alla har sexuella behov. Det försvinner inte med åldern att ha sexuella behov, det försvinner inte med sjukdom eller handikapp. Men finländare är bra på att sopa sexproblem under mattan och det leder till mer problem.

För Satu leder hennes öppenhet och yrke ofta till framfusiga och osakliga påhopp. ”Är du säker på att du vill visa dig i mitt sällskap?” undrar hon då vi första gången går ut på stan tillsammans. Min förvånade min får henne att fortsätta: ”Skvallret kan börja gå att du håller på med något snuskigt och olagligt”. I början försökte hon förklara och rätta till folks föreställningar om hennes jobb, det orkar hon inte längre.

Som artisten Puma visar hon sig alltid stark och tuff. Men hemma i soffhörnet är det Satu som gråter över folks osakliga bemötande. Och bland de många fansen finns sådana som älskar henne för mycket och dyker upp utanför hemdörren. Det skrämmer henne.

Hur Satu blev Puma

- Hemma hos oss kunde vi inte prata om sex. Så jag tjuvläste min storebrors porrtidningar och tyckte att kvinnorna på bilderna var superhäftiga och starka. Skådespelerskan Pamela Andersson vek ut sig i Playboy och blev min stora idol.

Satu var företagsam och självständig redan som barn. Hennes mamma var ensamförsörjare med tre barn och trots dubbeljobb så var det ont om pengar. Satu började dela ut gratistidningar redan i 10-årsåldern- i sin storebrors namn. Hon plockade ärter och jordgubbar, bakade bullar och städade hos farmor. Pengarna gick till att idrotta och dansa balett och samba. Och till en dyr modellkurs i Marjo Sjöroos Fashionskola. Som tonåring flyttade hon hemifrån till egen hyreslägenhet.

...så började vi gå igenom vad jag kan och inte kan göra. Jag visste inte ens vad analsex är. De frågade ”gör du analt”? Va? Vad är det?

- Skolan var jätteviktig för mig. Så inte kunde jag jobba långa dagar t ex som städerska. Jag behövde ett jobb som inte tar lång tid och det var då jag kom på att börja strippa, förklarar Satu.

Som 17-åring strippade hon redan och beslöt sig för att bli en porrstjärna. Satu satt med ordboken i famnen då hon helt på måfå ringde till en porrproducent i Sverige. Finska flickor hade gott rykte och då Satu berättade att hon dansade samba så blev producenten eld och lågor. Men hon berättade inte att hon var minderårig. En vecka senare var Satu i Sverige med sin storasysters ID. Så här beskriver Satu sin första filminspelning.

”Vad betyder analt?”

- Studion var jättefin och möblerad som ett hem. Jag spelade en skolflicka som sitter och pluggar matte. Jättehäftigt, tänkte jag, matematik som jag tycker så mycket om. Så började vi gå igenom vad jag kan och inte kan göra. Jag visste inte ens vad analsex är. De frågade ”gör du analt?" Va? Vad är det?

Jag var ju superflexibel då jag hade dansat balett och de tyckte om mina förslag på i vilken ställning jag skulle sitta och göra läxorna innan själva sexscenen. Det var superfint. Jag fick skådisen som gjort mycket filmer och han var supermjuk med mig. Under sexscenen frågade han hela tiden om jag hade det bra, är det okej att göra så här och så här. Jag hade tur från första början och träffade rätt människor, ingen har gjort mig illa.

Puma Marianna Moore på Barcelona flygplats
Bilden är från en filminspelningsresa till Barcelona, Spanien. Satu är gymnasieflicka och har redan gjort flera porrfilmer Puma Marianna Moore på Barcelona flygplats Bild: Satu Söderström mitt nakna jag

Puma Marianna Moore poserar i underkläder
Bilden är från samma filminspelningsresa till Barcelona. Puma Marianna Moore poserar i underkläder Bild: Satu Söderström mitt nakna jag

Porrstjärnan som ville bli präst

Satu tog dubbel studentexamen med fina vitsord och fick studieplats i teologi. Satu går regelbundet i kyrkan, hon påpekar att i kyrkan kan alla vara sig själva och alla är lika värda. Maria med Jesusbarnet pryder det halssmycke hon alltid bär och är den vackraste bild hon vet. Satu ville bli präst för att den vägen hjälpa människor att må bättre i sitt liv. Men hon vågade inte, hon ville inte bli ”porrprästen” utan studerade istället biologi vid Åbo universitet.

Hon extraknäckte som lärare i matematik, fysik och kemi och spelade regelbundet in porrfilmer. Tills hon gifte sig med en man som förbjöd henne att fortsätta med porren och som brände upp alla hennes filmer, foton och dagböcker. Satu mådde inte bra i sitt äktenskap så en dag packade hon ryggsäcken och stack. Bakom sig lämnade hon mannen, Åbo och studierna i biologi. Språkkunnig som hon var fick hon jobb som flygvärdinna och flög under flera år bl a för Finnair. Där uppe i luften träffade hon sin nuvarande man, stewarden Martin.

Puma Marianna Moore tillsammans med besättning
Satu tillsammans med besättning. Till höger om Satu står hennes nuvarande man Martin. Puma Marianna Moore tillsammans med besättning Bild: Satu Söderström k-g

Puma Marianna Moore som flygvärdinna
Satu som flygvärdinna Puma Marianna Moore som flygvärdinna Bild: Satu Söderström puma marianna moore

Puma Marianna Moore
Satu och Martin i sin erotikbutik. Puma Marianna Moore Bild: Yle / Kati Grönholm puma marianna moore

- Martin är den bästa karlen som finns! Jag behöver inte vara rädd och jag får göra det jag vill. Jag kunde ha fortsatt som flygvärdinna till pensionen men ville bevisa både för mig själv och för andra att jag kan göra vad som helst. Så nästa arbetsplats blev en finlandssvensk bank där jag också trivdes jättebra.

Men då Cicciolinos i Åbo var till salu för fem år sedan så såg jag min chans att återgå till det jag kan bäst, porr och sexualhälsa. Kollegerna på banken var nog chockade då jag slutade och berättade att jag köpt en porrbutik som ska bli en sexualhälsobutik. Som företagare återgick jag till att strippa och spela in porrfilmer. Martin är min affärskompanjon och numera också porrfilmsproducent.

Satu pratar om porrfilmsbranschen som vilket jobb som helst. Skådespelarna har arbetstider, matpauser, massörer och egna rum. De filmar inte långa dagar eftersom skådespelarna ska se fräscha och glada ut. Humor är en viktig ingrediens i porrfilmerna som ofta är parodier på kända Hollywood-filmer som t ex James Bond-filmerna. På videon här intill berättar Satu om sina favoritfilmer och den egna filmen ”Sommarlust” som hon spelade in för två år sedan.

¨

Flickor utnyttjas i amatörporr

Porrfilmernas glanstid är förbi. Största orsaken är allt gratis amatörmaterial på internet. Då Satu tidigare spelade in en ny film varje månad så har hon nu inspelning bara ett par gånger om året.

Vi spelar teater, vi värmer upp och vi använder hjälpmedel för att klara av vissa scener.

- I Europa är betalningen inte okej. Och i Finland uppskattas inte porrstjärnor, vi är helt värdelösa människor, konstaterar Satu och fortsätter upprört att folk inte fattar vad det innebär att titta på gratis internetporr, det är som att be någon städa gratis, köra lastbil gratis, vara lärare gratis. Och den som stöder sånt som laddas in på internet kanske samtidigt stöder brottslighet dvs ”filmproducenter” som utnyttjar unga flickor.

- Om någon finländare absolut vill göra något inom porr så kontakta mig först. I Finland finns inget sakligt bolag som filmar långa filmer, ger rätt betalning och utför könssjukdomstest.

Satu berättar med längtan i rösten om USA där porrskådespelarna är stora stjärnor med egna galor och awards. I USA är lönen för en scen med en annan kvinna 1200 dollar, med en kille 1500 dollar. Ex porrstjärnan Jenna Jameson har ett dagspris på 6000 dollar.

Då Satu filmar i Sverige är betalningen 500 euro/dag och i Tyskland betalas 800-2000 euro, beroende på hur stort namn skådisen är. Som yngre erbjöds Satu filmroller i USA men vågade inte åka, ett beslut som hon idag ångrar. Hennes väninna och namne Puma Swede hör till dem som lyckats göra karriär i USA.

Puma Marianna Moore tillsammans med Puma Swede, Tyson och Sophie
Puma Marianna Moore tillsammans med Puma Swede, Tyson och Sophie Puma Marianna Moore tillsammans med Puma Swede, Tyson och Sophie Bild: Satu Söderström sophie

Porr en fantasivärld för vuxna

Satu betonar att porrfilm är film och aktörerna är skådespelare. Många pojkar i högstadieåldern kollar på porrfilmer och tror kanske att det är så man ska ha sex med sin flickvän. Satu uppmanar föräldrar att berätta för unga att porrfilm är som actionfilm där t ex våldsscener görs av professionella stuntmän.

Jag brukar säga att du kan komma till min erotikbutik och köpa en dildo men mig kan du inte köpa.

- Porrfilmer är en fantasivärld för vuxna. En skådespelare stönar av vällust under analsex, gruppsex eller då hon knullas mellan brösten. Vi spelar teater, vi värmer upp och vi använder hjälpmedel för att klara av vissa scener. Tanken är att den vuxna tittaren får uppleva något sådant som man uttryckligen inte gör hemma. Att ha kärlek och älska med någon är något helt annat.

Om du hade barn som vill jobba inom porr, vad skulle du säga dem?

- Jag skulle förbereda hen så bra som möjligt för branschen. Berätta vilka bolag och producenter som är bra och att hen själv ska veta vad hen är beredd att göra och inte göra.

Men du skulle inte säga nej?

- Absolut inte. Porrfilm är inget att skämmas för, det är ett vanligt yrke. Där finns olika arbetsuppgifter som filmare, regissörer… Att vara skådespelare kräver jättemycket av en människa. Man måste vara en supertalang, det jobbet klarar inte alla av.

Satus erotikbutik

Säljer ni sex?

- Jag brukar svara att du kan komma till min erotikbutik och köpa en dildo men mig kan du inte köpa.

Men var går gränsen? Då en man sitter här och masturberar framför en tjej som uppträder naken och ger en dildoshow… Det är ju också sex.

- Ja men det är sex med dig själv. Du onanerar men har inte sex med annan människa. Jag tycker att då kunden sitter här och tittar på sånt som kan hända i en film så är det inte sex. Det är en show.

Satu betonar att jobbet som strippare kräver sexuell styrka, stripparen måste gilla sin kropp och är inte blyg för att visa den.

- En bra strippare skapar en fantasivärld där den som tittar upplever något mera än att någon bara tar av sig kläderna. Flickan bjuder på en så spännande upplevelse att kunden vill träffa henne på nytt och på nytt.

Reflektioner från Satus butikssoffa

Satu är fenomenal då det gäller att handskas med kunderna som kommer in i butiken. Det är raka rör som gäller, vare sig det är en ung man som köper en present åt flickvännen, en äldre man som behöver potensring eller en kvinna med inkontinensbesvär.

Satu får dem att slappna av och våga prata om de mest intima ting. En manlig kund propsar på att visa upp sig i en tigerrandig tight punghängslebyxa, han snurrar runt och njuter av våra blickar och bryr sig inte om att jag skrattar åt den lustiga situationen.

Det visar sig att många kunder pratar svenska – de flesta på låtsas för att inte bli igenkända. De skäms för att de vill masturbera framför en strippare. Satu har också en teori om att vissa kunder skapar sig en roll eftersom också flickorna som uppträder har artistnamn.

Satus mångåriga stamkunder möts med kramar och bjuds på kaffe efter sessionen. En kostymklädd man med portfölj sitter i hunden Simos halvt uppätna soffstol i bakrummet och bokar skrattande in sitt följande ”planeringsmöte”.

Jag ser också ensamhet i Satus butik. Och jag har själv hört genom dörren till showrummet hur mycket det pratas där inne.

Satu berättar att ensamma män kommer dit för att få prata med någon den dagen, och det är viktigt att denna någon är en kvinna. Det finns kunder som är beroende av stripteaseshower. Då har stripparen enligt Satu gjort ett bra jobb.

En ung och glad kvinna med en smörgåstårta i famnen kommer in i butiken för att tacka för hjälpen. Första gången kvinnan kom hit grät hon medan hon berättade för Satu att hon är rädd för sex, mannen är otrogen och de har ett litet barn så hon vill rädda sitt äktenskap.

Medan vi dricker kaffe och äter smörgåstårta så berättar kvinnan åt mig att hon blev sexuellt utnyttjad som barn och att sex med den egna mannen kändes lika ångestfyllt. Hon säger att Satu lärt henne vad det betyder att vara en vuxen sexuell människa. Att hon inte bara ska ge till någon utan har rätt att njuta också. Nu vågar hon säga högt vad hon tycker om eller inte tycker om.

Jag har sett Satu föreläsa om hjälpmedel för sjukskötare och om sexuella behov och uttrycksmöjligheter för personer med ADHD och Aspergers syndrom. I TV-dokumentären berättar hon om sin dröm att bli utbildad sexolog. Också den drömmen ser ut att gå i uppfyllelse- studierna inleds om ett par veckor. Som sexolog uppfylls också Satus mångåriga dröm om att få hjälpa människor att må bättre och våga vara den man är.

Puma – Mitt nakna jag sändes första gången fredagen 6.3.2015 i Yle Fem och sänds nu i repris torsdagen 11.12.2015. Programmet kan också ses på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle