Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne vill samla partitoppar till vårdmöte

Finansminister Antti Rinne.
Finansminister Antti Rinne. Finansminister Antti Rinne. Bild: Lehtikuva antti rinne

Det är ett bakslag att vårdreformen skjuts upp till nästa valperiod, säger Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne. Han vill att partiordförandena ska samlas redan i dag för att besluta om hur reformen ska gå vidare. Centerns Juha Sipilä varnar för att Finlands kreditbetyg kan sjunka.

Det är ett bakslag att vårdreformen skjuts upp till nästa valperiod, säger Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne. Han vill att partiordförandena ska samlas redan i dag för att besluta om hur reformen ska gå vidare.

- Det är ändå frågan om en mycket viktig reform som ska förbättra social- och hälsovårdstjänsterna för de vanliga finländarna. Nu måste vi fortsätta med den parlamentariska beredningen och finansieringsmodellen måste också vara med i beredningen, säger Rinne.

Han bedömer att reformen föll på att förslagen var så komplexa. Social- och hälsovårdsutskottets arbete fungerar ändå som en bra grund för fortsättningen.

Rinne påminner också om att reformen enligt planerna skulle träda i kraft först år 2017.

- Det finns alltså tid att bereda den, bara det finns vilja.

Sipilä: Kreditbetyget i farozonen

Finansminister Antti Rinne är inte oroad över fördröjningens inverkan på Finlands hållbarhetsgap, men Centerordföranden Juha Sipilä höjer ett varningens finger. Det är sannolikt att Finlands kreditbetyg sjunker i år, till följd av den misslyckade vårdreformen, säger han.

Enligt Sipilä måste man ta lärdom av de svängar reformen hittills har gått igenom. Han medgav att också oppositionen får se sig i spegeln.

- Det här var ett gemensamt försök, men förstås under regeringens ledning.

Sipilä lägger fram två möjliga rutter framåt. Den ena är att fortsätta på den inslagna vägen med samkommuner. Den andra är att försöka hitta en landskapslösning.

Men vi måste få det här färdigt, slår Sipilä fast.

Läs också:
Johan Kjellberg: Vårdreformen etablissemangets stora nederlag