Hoppa till huvudinnehåll

Årets flyktingkvinna ber om hjälp i onödan

årets fluyktingkvinna 2015 Theresa Ngouth
årets fluyktingkvinna 2015 Theresa Ngouth Bild: Str / Lehtikuva årets flyktingkvinna 2015

Kvinnor måste kräva att både de själva och barnen får utbildning, säger årets flyktingkvinna. Det är för första gången som en sydsudanes tilldelas priset.

Vandabon Theresa Ngouth har valts till årets flyktingkvinna. Ngouth kom till Finland år 2004 som kvotflykting från Sydsudan och jobbar numera som barnledare vid Korso församling.

- Kvinnorna måste uppmuntra varandra att aktivt delta i samhället. Det här arbetet vill jag fortsätta med som årets flyktingkvinna. Dessutom måste kvinnor kräva att både de själva och barnen ska få utbildning, säger Ngouth.

När jag ber min granne visa mig hur man använder tvättstugan leder det till att vi snart också pratar om andra saker― Theresa Ngouth

Hon poängterar vikten med språkkunskap. Det är nyckeln till att få till stånd en dialog, menar Ngouth.

- Ett bra sätt är att be om hjälp även om man egentligen inte skulle behöva den. När jag ber min granne visa mig hur man använder tvättstugan leder det till att vi snart också pratar om andra saker, säger Ngouth.

Annu Lehtinen som är verksamhetsledare vid Finlands flyktinghjälp prisar Ngouths engagemang.

- Redan tidigare erbjöd Ngouth sina papperslösa landsmän stöd i besvärliga situationer. Hon har fortsatt med att erbjuda sydsudaneser kamratstöd också efter att hon flyttade till Finland, säger Lehtinen.

Finlands flyktinghjälp har valt årets flyktingkvinna sedan år 1998. Theresa är den första sydsudanesen som har fått priset. Det bor omkring tusen sydsudanesiska flyktingar i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen