Hoppa till huvudinnehåll

"Beslut om vårdreform inte oväntat"

Läkare skriver något på ett tangentbord.
Läkare skriver något på ett tangentbord. Bild: Yle remisser

På torsdagen blev det klart att det inte blir någon vårdreform under den här valperioden. Enligt riksdagens grundlagsutskott är inte heller det nya förslaget för hur social- och hälsovårdstjänsterna ska ordnas grundlagsenligt.

Det här förvånar inte ekonomidirektör Patrik Nygrén, blivande stadsdirektör i Pargas.

- Jag är inte överraskad. Det finns fortfarande så stora problem med demokratiunderskottet i den förvaltningsmodell som nu föreslogs, säger Nygrén.

Patrik Nygrén
Patrik Nygrén Patrik Nygrén Bild: Yle/ Marie Söderman patrick nygrén

Enligt Nygrén fanns det inte heller ekonomiska fördelar med den vårdreform som nu föreslogs.

- Den här modellen sporrar inte till effektivitet inom social- och hälsovården, menar Nygrén.

"Krystat försök att få ett slut på det hela"

Vändningarna kring vårdreformen har varit snabba under de senaste veckorna. Kommunerna hade också en mycket kort tid på sig att ta ställning till det nyaste förslaget till vårdreform.

- Den här sista vändningen kändes som ett krystat försök att få ett slut på det hela och det fanns alldeles för lite tid. Det känns bra att det gick på det här sättet och att man nu kan gå vidare med eftertanke, säger Nygrén.

Nygréns önskemål är att kommunerna får en större roll då arbetet med vårdreformen fortsätter. Social- och hälsovården ska vara en del av kommunens verksamhet också i framtiden, anser Nygrén.

- Kommunerna har en enorm erfarenhet då det gäller att ordna den här typen av service. De erfarenheter har det här landet inte råd med att vara utan när man funderar på de här reformerna.

- Ta med kommunerna i arbetet på ett helt nytt sätt. Det tror jag är ytterst viktigt, konstaterar Nygrén.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland