Hoppa till huvudinnehåll

Borgåvattnet blir dyrare och dyrare

Bild: YLE/Stefan Härus dricksvatten

Stora investeringar på många fronter tvingar Borgå vatten att i framtiden årligen höja på tarifferna. För kundernas del betyder det omkring sex procent högre vattenräkning, varje år, de kommande åtta åren.

Det handlar för Borgå vatten om att dra nya avloppsrör på landsbygden och sanera gamla vattenrör. Dessutom utreds möjligheten att ansluta vattennätet till Päijännetunneln eller till Helsingfors stads vattennät. Allt det här betyder investeringar på upp till 70 miljoner euro.

Mycket gammal vattenledning
Ännu nyligen i bruk i Borgå. Ett cirka 100 år gammalt vattenrör i trä och järn. Mycket gammal vattenledning Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

– Förstås syns investeringsbehoven i konsumentprisen, säger Borgå vattens vd Risto Saarinen, men vi eftersträvar ändå att hålla dem på en rimlig nivå jämfört med vattenavgifterna i andra kommuner.

Det är nu som besluten ska fattas för de kommande åren. Borgå stads utvecklingsplan för vattentjänsterna 2015–2020 är framlagt till påseende. Borgåborna har tid på sig fram till den 15 mars att komma med åsikter. Sedan behandlar stadsstyrelsen planen.

Samarbete med Sköldvik?

Nu får Borgå huvuddelen av sitt vatten från vattentag i Saxby och Sannäs, men enligt beräkningarna räcker de inte till i framtiden.

Man vid karta
Vd Risto Saarinen vid den stora kartan i Borgå vattens kontrollrum. Man vid karta Bild: Yle/Mikael Kokkola risto saarinen

– Det viktigaste just nu är att trygga vattenanskaffningen, säger Saarinen. Vi utreder nu möjligheten att dra en ledning från Päijännetunneln till Borgå. Att bygga den kommer att kosta tiotals miljoner, därför funderar vi nu tillsammans med aktörerna i Sköldvik på att samarbeta kring projektet. Deras behov av rent vatten är mer än dubbelt så stort som Borgås.

För tillfället tar Sköldvik sitt vatten från Svartsån.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland