Hoppa till huvudinnehåll

Komplicerade våldsbrott och höga insatser

Arne Dahl
Arne Dahl Bild: Johan Paulin magnus samuelsson som gunnar nyberg

A-gruppen har varit upplöst sedan två år. När en rad polska sjuksköterskor brutalt mördas på svenska mark ser rikspolisen sin chans att starta gruppen igen och den tidigare medlemmen Kerstin Holm får uppdraget att leda gruppen.

Officiellt förväntas A-gruppen hantera särskilt komplicerade våldsbrott med internationell koppling. Till sin hjälp har Kerstin de tidigare medlemmarna Nyberg, Chavez, Svenhagen och Söderstedt. Hon tilldelas också en smula motvilligt en ny medlem, Ida Jankowicz - en späd men kraftfull aspirant med en exceptionell språkkunskap.

Paul Hjelm, en av nyckelpersonerna i den tidigare A-gruppen, har tilldelats posten som chef för polisens interna utredning och står till en början utanför gruppens arbete. Men deras vägar kommer att korsas snabbare än någon anar.

Vi återser en luttrad grupp människor, var och en märkt av sin lagom tilltufsade tillvaro där metastaser av polisarbetet ätit sig in i privatlivet. Insatserna är nu högre än någonsin och kalla vindar drar igenom korridorerna på Rikskrim. Kan Kerstin få gruppen att leverera eller är återföreningen bara ett missriktat utslag av polisledningens paranoia i en tid av allt mer udda och raffinerad brottslighet?

Tio avsnitt - fem svårlösta fall

Den första säsongen av Arne Dahl sändes i Yle Fem 2012 och har repriserats i Yle TV1 och på Yle Arenan under vintern 2015. Serien baserar sig Arne Dahls (Jan Arnalds) böcker om A-gruppen och varje bok/fall sträcker sig över två avsnitt. De tio avsnitten i säsong två baserar sig på böckerna En Midsommarnattsdröm, Dödsmässa, Mörkertal, Efterskalv och Himmelsöga.

I En midsommarnattsdröm får A-gruppen ta sig ann en serie brutala mord på polska kvinnor som i hemlighet gömmer sig i Sverige. Offren visar sig vara nyckelvittnen i en stor rättegång mot polsk maffia. Tre av dem har hittats mördade inom loppet av ett par dygn, två saknas och förhoppningen är att de fortfarande är vid liv. Jakten på en hänsynslös mördare och hans ljusskygga offer tar sin början.

Serien är producerad av Fimlance International med Trygve Allister Diesen som konceptuerande regissör. I huvudrollerna ser vi Malin Arvidsson, Natalie Minnevik, Shanti Roney, Alexander Salzberger, Magnus Samuelsson, Vera Vitali och Niklas Åkerfelt.


Säsongstart: Arne Dahl (Säsong 2 / Sverige 2014)
Säsong 2 sändes första gången i Yle Fem 2015.
10 avsnitt (varje fall omfattar två avsnitt)
30 dagar på Arenan

Läs också: Möte med Arne Dahl
Arne Dahl yle.fi:ssä

Nyligen publicerat - Yle Fem