Hoppa till huvudinnehåll

Med kvinnokraft till EM - här är Finlands trupp

Nooralotta Neziri tog guld i Tammerfors med finskt rekord.
Neziri går för medalj i Prag. Nooralotta Neziri tog guld i Tammerfors med finskt rekord. Bild: Str / Lehtikuva neziri

Finland deltar i inomhus-EM i friidrott med en åtta idrottare stark trupp, där sex av atleterna är kvinnor. Först ut i mästerskapet är kulbjässen Arttu Kangas som kvalar redan på torsdagskvällen.

Den finska truppen vid EM i Prag

  • Nooralotta Neziri, häck
  • Arttu Kangas, kula
  • Minna Nikkanen, stav
  • Hanna-Maari Latvala, 60 meter
  • Ville Myllymäki, 60 meter
  • Sandra Eriksson, 3000 meter
  • Kristiina Mäkelä, tresteg

Kulstötaren Kangas nådde en milstople i karriären vid inomhus-FM i februari när han lyckades stöta kulan över 20 meter. Kangas var nära att nå gränsen redan ifjol då hans årsbästa mätte 19.74, men i Tammerfors fick han allt att stämma.

Trots de nya metertalen är konkurrensen inom europeisk kulstötning stenhård. Totalt 33 stötare är anmälda och åtta tar plats i finalen.Förutom Kangas har 20 andra stötare klarat 20 meter denna säsong i kulringen.

Finlands kanske största medaljhopp i EM är häcklöperskan Nooralotta Neziri. Hon är trea i den europeiska statistiken för i år med sitt finska rekord 7,98 och med en normalprestation skall Neziri vara i final. Det har faktiskt gått 15 år sedan en finländare knep en EM-medalj inomhus - året var 2000 och guldmedaljör blev kulstötaren Timo Aaltonen.

Även häcklöparen Jussi Kanervo hade fixat en plats till EM-tävlingarna i Prag på korta häcken, men väljer att studera och tävla i USA istället.

Hinderdamen Sandra Eriksson springer 3000 meter slätt i Prag och totalt tolv damer i fältet har en bättre statistiktid än Falken-löperskan. Något om Erikssons gryende vårform skvallrade ändå hennes finska rekord på 1500 meter vid en gala i Stockholm i februari. En finalplats borde finnas inom räckhåll.

Öppna Instagram-inlägget

Hanna-Maari Latvala har noterats för tiden 7,32 på 60 meter i år och kan få svårt att ta sig vidare från heaten. Ville Myllymäki gjorde nytt rekord på 6,70 i Tammerfors då han tangerade gränsen för EM i Prag. Ett avancemang ens förbi heaten skulle i Myllymäkis fall kräva en rejäl putsning av det personliga rekordet.

Öppna Instagram-inlägget

Finns också hopp i hoppen

Trestegshopparen Kristiina Mäkelä har haft en fantastisk inomhussäsong och hennes årsbästa är tillika nytt finskt rekord, 14,20. I europa- och världsstatistiken berättigar det till en sjätteplats, men marginalerna är små.

I damernas stav skulle Finland ha två deltagare då "veteranen" Minna Nikkanen fick sällskap i flyget av den 16-åriga sensationsjunioren Wilma Murto. Men Murto har nu lämnat återbud.

Stortävlingsdebutanten har haft feber sedan måndagen och har nu i samråd med landslagsläkaren bestämt sig för att inte delta. Murto är världsetta i sin åldersklass och var förra helgen nära världsrekodet 447.

Nikkanen har brukat hoppa bra inomhus och nådde en fin fjärde plats i Paris för fyra år sedan. Nu kan hon ändå få svårt att hävda sig eftersom årsbästat 445 inte berättigar till en plats bland de 20 främsta i statistiken.

Tävlingarnas webbplats.

För två år sedan avgjordes EM i Göteborg med totalt 578 deltagare från 47 olika länder (rekord). Nu finns idrottare från 49 länder anmälda – endast Liechtenstein står över av nationerna med deltaganderätt. Om två år, 2017, kommer EM att ordnas i Belgrad i Serbien.

Janne Isaksson refererar sändningarna från mästerskapet i Prag i TV2 och på Arenan.

Finländare i elden

Torsdag: Kangas (kval)
Fredag: Neziri (kval, ev semi och final), Eriksson (kval), Nikkanen och Murto (kval), Kangas (ev final)
Lördag: Latvala (kval), Myllymäki (kval), Mäkelä (kval), Eriksson (ev final)
Söndag: Latvala (ev semi och final), Myllymäki (ev semi och final), Nikkanen och Murto (ev final),

Friidrotts-EM, Prag (CZE)

tor 5.3 EM, kval, herrarnas kula och längd 20:15 – 20:30 i TV2

fre 6.3 EM, dag 1, 15:00 – 15:45 i TV2
fre 6.3 EM, dag 1, 20:10 – 21:00 i TV2

lö 7.3 EM, dag 2, 22:00 – 23:30 i TV2

sö 8.3 EM, dag 3, 18:30 – 20:30 i TV2

Läs också:
Tuorein 20 metrin kuulamies EM-karsintaan - "Penkistä nousee 210 kiloa"
(på finska)