Hoppa till huvudinnehåll

Pälsbranschens servicejätte fick pris

Foxcrafts hall i Nykarleby.
Foxcrafts hall i Nykarleby Foxcrafts hall i Nykarleby. Bild: YLE/Marcus Lillkvist foxcraft

Företaget Foxcraft är med sin miljonomsättning Finlands största serviceproducent inom pälsnäringen. På torsdag kväll fick Foxcraft årets företagarpris i Nykarleby.

- I grund och botten så är jag ju pälsfarmare, säger Sten Bertula, vd för Foxcraft, och förklarar hur bolaget kom till år 2001:

Sten Bertula, Foxcraft
Sten Bertula. Sten Bertula, Foxcraft Bild: YLE/Marcus Lillkvist foxcraft
- Foxcraft föddes sedan vi hade sökt efter någon som vi kunde köpa pälsning av. Vi hittade ingen bra lösning och det slutade med att vi själva började pälsa åt andra. Det gick från att vi inte ville pälsa alls till att vi nu hanterar över 300 000 skinn per år, säger Sven Bertula.

Företaget ken beskrivas som en pälsningscentral, men det har blivit mycket mer än så.

Omsättning på ett par miljoner

Till exempel utvecklar Foxcraft egna maskiner för pälsning och hyr ut utländskt arbetskraft till pälsindustrin. De har till och med gått så långt att de erbjuder full service med start i uppfödning av valpar genom sitt så kallade Foxhotell.

En viktig sak är arbetskraften som det har blivit allt svårare att få tag på.
Och det har gått mycket bra. Företaget omsätter drygt två miljoner per år och gör vinster på över 200 000 euro per år.

- Vi har vuxit alla år utom kring år 2008 då vi stagnerade en aning, säger Sten Bertula som säger att det är dyrare för pälsfarmarna att sköta pälsningen själva än att köpa tjänsterna av pälsningscentraler-

- Man ska ha egna utrymmen och egna maskiner och allt ska underhållas. En viktig sak är arbetskraften som det har blivit allt svårare att få tag på.

Trångt i hallen

Foxcraft utvecklar egna maskiner, här två taningsmaskiner.
Två taningsmaskiner, tillverkade av Foxcraft. Foxcraft utvecklar egna maskiner, här två taningsmaskiner. Bild: YLE/Marcus Lillkvist foxcraft
Hallen strax utanför Nykarleby är på 2000 kvadratmeter. Den byggdes för sju år sen och dimensionerades för 200 000 skinn per år. Nu behandlar Foxcraft redan över 300 000 skinn.

Och det är just framåtandan som gjorde att Nykarleby stad i går kväll överlämnade Nykarlebys årliga företagarpris till Foxcraft.

- Vi har hård konkurrens om sådana här priser i företagstäta Nykarleby, så vi är verkligen glatt överraskade över att vi fick det här priset.

När säsongen är som mest hektisk jobbar hela 100 personer för Foxcraft, de allra flesta är från Estland.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten