Hoppa till huvudinnehåll

Regionala lösningar hotar inte svenskan

Bild: Yle skolsvenska,demonstration

Riksdagen inleder diskussionen om skolsvenskans framtid på torsdagen. Ska svenskan göras till ett valfritt ämne i skolan eller ska Finland tillåta regionala försök där svenskan byts ut?

Diskussionen om skolsvenskan handlar dels om förslaget att helt och hållet göra svenskan till ett valfritt skolämne, dels om begränsade försök med valfrihet i Östra Finland.

Avgörande omröstningar om frågorna blir det i riksdagen på fredag.

Landskapsdirektören i Södra Karelen, Matti Viialainen talar för regionala försök med frivillig skolsvenska för att ge plats för ryskundervisning.

- I Östra Finland behöver man ryska ganska mycket i praktiken. Två och en halv miljoner ryska turister besökte södra Karelen förra året, så det vore bra om man kunde mera ryska. Men det får inte bli på bekostnad av svenskan, säger Viialainen.

Gymnasieelever och studenter måste lära sig svenska, tycker Viialainen.

- Om man blir ämbetsman, som jag har blivit, så måste man kunna tala svenska, säger Viialainen.

I stället förespråkar han en kompromiss med regionala lösningar där svenskan byts ut. SFP befarar emellertid att det finns risk för att skolsvenskan monteras ner med lokala försök, eftersom försöken kan bli en ny norm i samhället.

Viialainen avfärdar riskerna.

- Jag är inte så rädd för regionala lösningar. Beslutsfattarna är kloka människor. När det gäller språket är det lösningar som gäller i många år. Jag tror inte att någon tar hela handen om man ger lillfingret, säger Viialainen.

Viialainen för debatten vidare i Obs debatt på Yle Fem på torsdag kväll. Där möts fyra finländare med olika syn på saken.

Läs också:
Är regionala försök början till slutet för skolsvenskan?
Slaget om svenskan inte över