Hoppa till huvudinnehåll

Att odla sin örtagård

Örtagården i Strömsö.
Örtagården i Strömsö. Bild: Svenska Yle trädgården på strömsö

Doften av örter kan göra vem som helst lycklig, smaken likaså. Därför är en egen örtagård, stor som liten, fylld med egna favoriter, ett kreativt sätt att må bra.

Ordet ”örtagård” sätter igång en massa känslor inom många. Det vilar något poetiskt, asketiskt och fridfullt över det och man kan nästan se sig själv i stråhatt och kaftan, strövandes bland örterna bara man vågar tänka tanken att skapa en egen örtaoas.

Och det är egentligen inte så konstigt eftersom det var i klosterträdgården som örtagården tog form och har sedan dess format hur övriga trädgårdar har sett ut. Ännu idag så frodas klosterträdgårdarna och i Valamo och Lintula är det självhushållning som gäller.

På Strömsö formar vi vår örtagård med hjälp av vide och flätning och låter de mest vildsinta örterna ha egna odlingsytor. Dessutom så reder vi ut vad de äldre klassiska kryddorna användes till egentligen.

Och när man själv har fått uppleva glädjen av att skörda egna örter, då är nästa steg att ge bort några frön ur den egna trädgården och ge åt en vän som också kanske behöver en stråhatt och en dröm…

Egen örtagård är mödan värd

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

    Lättlagad och billig vardagsmat.

    Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

  • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

    Frys in höstens vardagsmat på burk.

    Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.