Hoppa till huvudinnehåll

Att odla sin örtagård

Örtagården i Strömsö.
Örtagården i Strömsö. Bild: Svenska Yle trädgården på strömsö

Doften av örter kan göra vem som helst lycklig, smaken likaså. Därför är en egen örtagård, stor som liten, fylld med egna favoriter, ett kreativt sätt att må bra.

Ordet ”örtagård” sätter igång en massa känslor inom många. Det vilar något poetiskt, asketiskt och fridfullt över det och man kan nästan se sig själv i stråhatt och kaftan, strövandes bland örterna bara man vågar tänka tanken att skapa en egen örtaoas.

Och det är egentligen inte så konstigt eftersom det var i klosterträdgården som örtagården tog form och har sedan dess format hur övriga trädgårdar har sett ut. Ännu idag så frodas klosterträdgårdarna och i Valamo och Lintula är det självhushållning som gäller.

På Strömsö formar vi vår örtagård med hjälp av vide och flätning och låter de mest vildsinta örterna ha egna odlingsytor. Dessutom så reder vi ut vad de äldre klassiska kryddorna användes till egentligen.

Och när man själv har fått uppleva glädjen av att skörda egna örter, då är nästa steg att ge bort några frön ur den egna trädgården och ge åt en vän som också kanske behöver en stråhatt och en dröm…

Egen örtagård är mödan värd

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö