Hoppa till huvudinnehåll

Henrik blev inte sjöman men skrev bok om Sibbosjömän

Journalisten Henrik Westermark med sin bok "Från Hagnäskajen till Yokohama - Sibbosjömän berättar om sina liv till sjöss""
Henrik Westermark med sin bok "Från Hagnäskajen till Yokohama - Sibbosjömän berättar om sina liv till sjöss"" Journalisten Henrik Westermark med sin bok "Från Hagnäskajen till Yokohama - Sibbosjömän berättar om sina liv till sjöss"" Bild: Yle/Sune Bergström från hagnäskajen till yokohama

Henrik Westermark berättar i sin bok om hur Sibbosjömän har skeppat sand mellan Borgå och Helsingfors i årtionden men också sett internationella hamnar så långt som till Yokohama.

Träskutan Lyra byggd på Kitö i Sibbo,  bild ur Per-Gustaf Wickholms bok "Skutor i Sibbo under 1900-talet".  Från vänster Göran Sundberg, Helge Johansson, Hugo Sundström, Gunnar Hassel, Ossi Hassel, Emil Åberg, Arne Sundström och framför Karl Johansson, sa
Träskutan Lyra byggd på Kitö i Sibbo, bild ur Per-Gustaf Wickholms bok "Skutor i Sibbo under 1900-talet". Från vänster Göran Sundberg, Helge Johansson, Hugo Sundström, Gunnar Hassel, Ossi Hassel, Emil Åberg, Arne Sundström och framför Karl Johansson Träskutan Lyra byggd på Kitö i Sibbo, bild ur Per-Gustaf Wickholms bok "Skutor i Sibbo under 1900-talet". Från vänster Göran Sundberg, Helge Johansson, Hugo Sundström, Gunnar Hassel, Ossi Hassel, Emil Åberg, Arne Sundström och framför Karl Johansson, sa Bild: Yle samtliga byggare av lyra

Vem av oss har inte en sjöman eller flera i släkten? Så också Borgåbladets pensionerade redaktör Henrik Westermark. Han har skrivit boken "Från Hagnäskajen till Yokohama - Sibbosjömän berättar om sina liv till sjöss".

Henrik har både sjömans- och lärarblod i familjen. Hans pappa och mamma flyttade från Österbotten till Åland efter att de hade gift sig. Pappa blev sjöman och mamma lärare. Henrik valde också läraryrket i Sibbo innan han blev journalist på Borgåbladet.

Som nybliven pensionär tillfrågades han av gamla Sibbosjömän om han kunde skriva en bok om vad de hade upplevt under sin sjömanskarriär. Boken är utgiven av Sibbo Hembygdsförening.

Skutan gav mat på bordet

Sjömansyrket har gamla anor i Sibbo, berättar Henrik Wesermark:

- Det fanns förr inga andra jobb i Sibbo. Fisket räckte inte till för alla, det fanns inte jordbruksmark på holmarna. Senare fanns kalkgruvan i Sibbo men inte kunde den föda alla. Redan i början av nittonhundratalet fanns det ganska många skutor i Sibbo skärgård.

Sjömansyrket gick från far till son. Skutorna byggdes ofta i hemstranden.

Henrik Wesermarks bok finns till salu i Sibbo bokhandel och i Aktias kontor i Sibbo, Söderkulla. Den första upplagan är snart slutsåld men en andra upplaga är planerad.

Läs också:

Sibboskutan Lyra skeppade trävaror, slavar och pirater
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland