Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Wallin: Nu kan motståndarna lägga planerna i en malpåse

Riksdagen har med siffrorna 134-48 förkastat medborgarinitiativet som vill avskaffa den obligatoriska skolsvenskan. Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) är nöjd.

- Det är ju alldeles utmärkta siffror. Kanske till och med lite bättre än vad vi på förhand tippade, säger Wallin. Skulle jag vara krafterna bakom det här medborgarinitiativet så skulle jag sätta alla planer på ett nytt initiativ i en mörk malpåse.

Riksdagen gick ändå in för att godkänna regionala försök. Hur ser du på den biten?

- Frågan om experiment är fel svar på rätt fråga. Vi vet att vi behöver bättre kunskaper i ryska i det här landet. Vi behöver överlag bättre språkkunskaper. Men med nuvarande lagstiftning är det möjligt för kommunerna i östra Finland att införa ryska parallellt med svenskan. Att säga att svenska står i vägen för ryskan är ett konstgjort motsatsförhållande som man har skapat i politiska syften.

Varför motsätter sig SFP regionala försök?

- Det behövs inga nya instrument för att möjliggöra studier i ryska. Vi vet också att exeriment inte nödvändigtvis är ofarliga. Slopandet av studentsvenskan år 2004 var till exempel ett resultat av ett experiment som förlängdes och till slut blev en huvudregel. Det är lite som att ge lillfingret och så förlorar man hela handen.

Är regionala försök verkligen att ge lillfingret?

- Det finns en risk att de sprider sig och blir ytterligare ett argument i den här debatten.

En hur stor domänförlust var det här för SFP?

- Det viktiga var att medborgarinitiativet föll med klara siffror. Det var ett förkrossande stöd för den obligatoriska skolsvenskan.

Hur ser du på den tidvis hätska debatten om skolsvenskan?

- Motståndarna har i det här fallet varit så pass aggressiva och också oanalytiska och överdrivna att deras argument har motverkat sitt syfte, säger Stefan Wallin

Läs också:
"SFP borde våga blicka framåt"
Matti Viialainen: "Jag är inte rädd för regionala försök"
Är regionala försök början till slutet för skolsvenskan?
Twitterbloggen: Samlingspartiet tiger om skolsvenskan

Läs också