Hoppa till huvudinnehåll

Ta aldrig ett snabblån!

sluta panta
sluta panta valmöjligheter

Snabblån eller Vip-lån är ingen lösning på dina betalningssvårigheter. De gör ofta situationen ännu värre. Om du vill undvika trubbel så gör allt du kan för att inte ta snabblån.

Det finns en massa företag som erbjuder små lån. Att företagen är många beror på att de förtjänar pengar på det. Företagen gör det lätt för dig att snabbt få ett lån. Ibland räcker det med ett textmeddelande. Sanningen är ändå den att lånet blir dyrt för dig – speciellt om du inte klarar av att betala allt enligt den ursprungliga planen.

Exempel: Du tar ett snabblån på 500 euro som du betalar tillbaka under ett år. Hur mycket ränta och andra kostnader får du betala? Svaret från ett av företagen är att kostnaderna (den effektiva räntan) uppgår till 95,95% dvs nästan 100%. Du betalar alltså totalt nästan 1000 euro för ett 500 euros lån.

10 goda råd om pengar och ekonomi (nr 1 och 2 är de allra viktigaste):

1) använd inte mera pengar än vad du har
2) ta aldrig snabblån
3) betala räkningar i tid
4) låna inte pengar till kompisar
5) garantera inte dina kompisars eller släktingars lån
6) spara först – köp sen
7) använd mindre, var sparsam
8) var kreativ, gör själv
9) kolla vad du kan göra gratis
10) återanvänd, dela på investeringar med andra

Min vän, jag kallar honom här för Kalle, hade i tiderna fått en betalningsanmärkning i kreditregistret. Då han många år senare skulle köpa en bil så ville inte försäkringsbolaget bevilja honom en bilförsäkring. Han fick alltid betala med kontanter för banken beviljade inte ett bankkort till honom.

Betalningsanmärkning leder till svårigheter med:

- kredit- och bankkort
- studie- och bostadslån
- hyresavtal
- försäkringar
- avbetalningsköp
- telefonanslutning
- internetuppkoppling

Vad kan du göra om allt har gått snett med din ekonomi?

Det viktigaste är att du medger att du behöver hjälp. Tala med någon vuxen som känns trygg. Det finns säkert en lösning för dig också. T.ex. Garanti-Stiftelsen kan ge ett lån så att du kan betala tillbaka alla krediter på en gång och därefter endast betala tillbaka till stiftelsen. Det låter enkelt men kan nog vara superjobbigt under en lång tid.

Sonja Gummerus, EM, ekonomichef

Barnavårdsföreningen i Finland rf

Länkar:

Marthaförbundet (ekonomirådgivning) http://martha.fi/svenska/ekonomi/

Marttaliitto (aikuispakkaus, på finska) http://www.martat.fi/aikuispakkaus/raha-asiat/

Garanti-Stiftelsen http://www.takuu-saatio.fi/se/

Läs också