Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan samlar i mars för projektet Vägkost för livet

ung ligger på golvet med sina läroböcker
Unga mår bra av att studera och ha hobbyverksamhet ung ligger på golvet med sina läroböcker Bild: oeyvind toft vägkost för livet

Barn och ungdomar behöver vägkost för livet – både via undervisningen i skolan och via fritidsverksamheten. I det skede av livet är man mest mottaglig för influenser och information och då är det bra att få mycket input.

Skral ekonomi i familjen kan ändå sätta käppar i hjulet för en bra utveckling. Då bankkontot ideligen hotar att gå på minus kan både skolgången och hobbyverksamheten gå på sparlåga. I värsta fall kan det hända att studierna måste avbrytas helt och hållet och möjligheter att delta i någon hobbyverksamhet är en omöjlighet.

I Finland har alla barn rätt att gå gratis i skola de första nio åren. Efter det är själva skolgången gratis under andra stadiets utbildning (gymnasium och yrkesläroanstalter) men eleven, familjen, måste själv stå för kostnaderna för läroböcker och annat studiematerial.

Avbrutna studier en dålig start

I familjer, där ekonomin är svag, kan det bli besvärligt att finansiera studierna och ibland kan det hända att den unga blir tvungen att avbryta sina studier.

Avbrutna studier är ingen bra start för vuxenlivet – dels för att det är svårt att få arbete då man är under 18, dels för att dagsrutinerna försvinner då man inte har nånting meningsfullt att göra. Det i sin tur kan leda till att man faller utanför, blir marginaliserad, och känner sig ensam och misslyckad. Att ta sig upp därifrån och hitta ett meningsfullt och bra liv kan vara jättesvårt för en ung.

En egen hobby mår de flesta bra av

I barndomen och ungdomen läggs grunden för olika intressen som kan hålla i i tiotals år, och ofta kommer intresset för nånting via hobbyverksamhet.

Barnens hobbyer har diskuterats ofta – man är för och emot fotbolls- och andra träningar som tar upp största delen av barnets fritid. Om hobbyverksamheten är elitorienterad eller just-for-fun beror på hur familjen väljer och vad som är lämpligt för barnet. De flesta är väl ändå överens om att hobbyverksamhet är bra för ungdomens utveckling på många olika plan. I familjer där pengarna bara räcker till endast för det nödvändigaste, är det ofta hobbyernas som man prutar på.

Vägkost för livet

Rädda barnen r.f:s program Vägkost för livet hjälper barn i fattiga familjer så att barnen ska kunna studera i gymnasier och yrkesinriktade skolor. Via projektet kan fattiga familjer också få pengar så att barnen/ungdomarna kan ägna sig åt hobbyverksamhet och känna sig likvärdiga med sina jämnåriga.

Tongåvan samlar hela mars månad för Rädda barnen r.f:s projekt Vägkost för livet och du kan hjälpa ungdomar att få en bra start i livet.

Stöd projektet:

Insamlingstelefon: 0600 0 3325 (20,11 € + Ipa)

Stöd via textmeddelande: skriv LAPSELLE20 till 16499 (20€)

Insamlingskonto: FI64 1017 3000 2107 27, skriv som meddelande ”Tongåvan”

Via nätbank

Tongåvan kl 19.30 på fredagar

Läs också

Nyligen publicerat - Vega