Hoppa till huvudinnehåll

Egypten avrättade en anhängare till Mursi

Anhängare till Muslimska brödraskapet demonstrerar i Kairo år i januari 2014.
Anhängare till Muslimska brödraskapet demonstrerar i Kairo år 2014. Anhängare till Muslimska brödraskapet demonstrerar i Kairo år i januari 2014. Bild: EPA/KHALED ELFIQI muslimska brödraskapet

Egypten har verkställt den första avrättningen med anledning av de våldsamma sammandrabbningarna sommaren 2013.

Mahmoud Hassan Ramadan, anhängare av Muslimska brödraskapet, hängdes på lördag morgon. Enligt inrikesministeriet är Ramadan den första som avrättats efter massgripanden i samband med demonstrationerna mot att den egyptiska militären 2013 avsatte den folkvalde presidenten Muhammad Mursi.

En domstol i Egyptens näst största stad Alexandria hade dömt Ramadan till döden för mord. På en film syns hur han kastar ner ungdomar från en byggnad under kravallerna - i bakfickan hade han en svartvit al-Qaida-flagga.

Ramadan uppges formellt ändå inte ha varit medlem i Muslimska brödraskapet, men han beskrivs av säkerhetskällor som en hårdför islamist.

Våldsamheterna trappades upp när både anhängare och motståndare till Mursi demonstrerade runt om i huvudstaden Kairo. Senare förklarade en domstol i Kairo Muslimska brödraskapet olagligt.

Egyptiska domstolar har sedan dess dömt hundratals av Muslimska brödraskapets anhängare till döden i snabba rättegångar. Det är oklart om de övriga dödsdomarna kommer att verkställas. Det pågår flera rättsliga processer för att försöka stoppa fler avrättningar.

Läs också