Hoppa till huvudinnehåll

Maratonförhandlingar om Norwegianstrejk

Norwegians Boeing 737 på väg att landa på Helsingfors-Vanda flygplats (arkivbild)
Norwegians Boeing 737 på väg att landa på Helsingfors-Vanda flygplats (arkivbild) Bild: Alexander Granholm Norwegian Air Shuttle,ln-nop

Parterna i konflikten vid det norska flygbolaget Norwegian förhandlade över 16 timmar på fredagen och natten till lördagen utan att ha nått resultat. Förhandlingarna avbröts vid 6.30-tiden finsk tid och strejken fortsätter.

Den norska riksförlikningsmannen (Riksmekleren) sade under en paus i förhandlingarna att läget var svårt, men att överläggningarna förs i god och konstruktiv anda.

I offentligheten har dock tonen varit en annan. Norwegian har meddelat att bolaget grundar tre nya skandinaviska dotterbolag och överför piloterna till dem.

De strejkande piloterna ställdes enligt NRK inför ultimatum om att bli uppsagda ifall de inte godkänner det nya arrangemanget.

Piloterna gick i strejk i lördags i protest mot ett sparprogram som bland annat innebär sämre anställningsvillkor än tidigare, frysta löner och försämrade pensionsvillkor.

Piloter vill högre upp

Norwegian består av moderbolaget Norwegian Air Shuttle och tre dotterbolag. Ett av dem är Norwegian Air Norway där de nu strejkande skandinaviska piloterna är anställda.

Piloterna vill sluta ett kollektivavtal direkt med moderbolaget, något som Norwegian inte går med på.

Norwegians finländska piloter är anställda av ett finländskt dotterbolag. De deltar inte i strejken.

Tiotusentals drabbas på lördag

Pilotstrejken drabbar närmare 20 000 passagerare på lördag då flyg ställs in eller blir försenade, uppger Norwegian på sin webbsajt.

Nästan alla inrikesflyg i Sverige och Norge ställs in medan ett begränsat antal inrikesflyg ställs in i Danmark. De flesta avgångarna mellan de skandinaviska huvudstäderna är också inställda.

Några få Europalinjer ställs in men annars ska linjer mellan Skandinavien och USA samt Skandinavien och Thailand gå som vanligt, säger flygbolaget.

Läs också