Hoppa till huvudinnehåll

Så handskas du med besvärliga människor

En man med glasögon stirrar surt in i kameran.
En man med glasögon stirrar surt in i kameran. man,glasögon,bli arg,Hipster,upprörd

Alla har vi besvärliga människor i vår omgivning. Både på jobbet och i privatlivet är vi omringade av perfektionister, martyrer, latmaskar, bråkmakare och besserwissrar som driver oss till vansinne men hur ska man hantera dessa svåra människor?

Vesa Nevalainen är psykolog, psykoterapeut och elevvårdsansvarig på Helsingfors stad och tillsammans med psykologen Satu Kaski har han skrivit en bok om aderton knepiga människotyper som vi alla känner till – eller kanske är själva.

- Besvärliga människor finns på alla ställen, i skolor, på arbetsplatser och i privatlivet. De flesta människor är besvärliga på något sätt, vilket är helt naturligt. Det är då något eller några av karaktärsdragen tar över och börjar dominera som det blir problem.

Joo-joo-typer och besserwissers

I boken Ikävät ihmiset - kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa (fritt översatt: Besvärliga människor och hur man handskas med dem) listas aderton olika människotyper som de flesta av oss känner igen.

En av dem är den s.k. ”joo-joo”-typen.

- Joo-joo-typen säger ja till allting som föreslås och det ser ganska bra ut i början, han eller hon är medgörlig och samarbetsvillig men orkar sällan med sin självuppoffrande inställning i längden. Då joo-joo-typen blir trött kan den explodera eller bli utbränd. Sådana människor vet inte var deras gränser går och de försöker göra för mycket, oftast på sin egen bekostnad.

Besserwissern, d.v.s. en person som enligt sig själv alltid vet bäst och inte är rädd för att tala om det för andra finns representerad i de flesta arbetsgrupper och sociala sammanhang.

Hur ska man handskas med en besserwisser?

- Jag önskar att jag visste, haha. Det här är en av de mest utmanande människotyperna för om man påpekar att personen i fråga gör fel eller sårar genom sitt beteende har det sällan effekt eftersom en besserwisser ändå alltid vet bättre. Det enda som kan fungera är att köra med konkreta exempel och försöka diskutera och förklara hur beteendet påverkar andra…men det tar tid.

Vesa Nevalainen och Satu Kaski är psykologer och författare
Vesa Nevalainen och Satu Kaski är psykologer och författare till boken "Ikävät ihmiset" Vesa Nevalainen och Satu Kaski är psykologer och författare Bild: Esko Jämsä satu kaski

Martyrer och drama queens

Kvinnor beskrivs ofta som martyrer som behändigt kombinerar denna manipulativa metod med en lagom dos passiv aggressivitet. Vesa Nevalainen påstår dock att martyrskapet inte är ett typiskt kvinnligt drag.

- Jag tycker inte att något av de här aderton listade karaktärsdragen är vare sig manliga eller kvinnliga och martyrskap är heller ingen kvinnosak. Jag känner många män som är ganska skickliga martyrer. Ibland kan det dessutom vara behändigt att vara en liten martyr.

Överdramatiska s.k. drama queens hör man käbbla och lägga ut texten i korridorer över hela landet. Vilken metod ska man använda för att hantera denna dramaälskande fyrverkeripjäs?

- Det är viktigt att påpeka att även drama queen-draget, namnet till trots, finns hos både män och kvinnor. Det enda vi kan göra då vi hamnar i konflikt med en drama queen är att försöka lugna ner personen i fråga, få den att inse att den antagligen överreagerar. Dramatiska personer är dock ofta så inne i sina känslor att det kan vara svårt. Inget fel i att visa sina känslor men man behöver kanske hitta ett annat sätt att få utlopp för dem än att ta ut det på sin omgivning.

Är du själv en besvärlig typ?

Det är alltid lätt att sitta på sin egen höga häst och titta ner på alla andra och för de flesta är det lättare att skylla på andra än att granska sin egen insats i sociala sammanhang.

Hur ska man veta om man själv uppfattas som en besvärlig typ? Hur vet man om man själv är den som alla går omkring och hatar på jobbet?

- Om man i arbetssammanhang får höra att ”vi har ett problem här” och det refereras till ens eget beteende är det ganska klart. I privatlivet kan man vara uppmärksam på sina vänskapsrelationer, om de har en tendens att vara kortvariga kan det vara ett tecken på att man är en besvärlig person att ha att göras med och då måste man ta en titt i spegeln och fundera över sitt eget beteende.

Hur ska man hantera en svår människa utan att ge bort sin energi?

- Det är svårt men man kan diskutera och försöka ta upp problematiken. Om man säger att personens beteende får en att bli illa till mods kan det fungera som en ögonöppnare. Finns problemsituationen på jobbet kan man ta upp det med sin chef och få hjälp och handledning på det sättet, i privatlivet kan vänner hjälpa till och är det en obalans i parförhållandet kan man vända sig t.ex. till en parterapeut. Kommunikation är A och O.

"Man måste komma ihåg att man inte kan hjälpa alla, ibland är det enda rätta att hålla avstånd och skydda sig själv."

Kan man göra slut med en besvärlig vän?

På jobbet får man betalt för att få sin beskärda del av dynga, en eländig make eller maka kan man skilja sig ifrån men hur är det i vänskapsrelationer? Kan man göra slut med en besvärlig vän?

- Då det kommer till vänskap tänker man ofta att man måste kunna ta emot allt som kommer och förstå nästan vad som helst men man har gränser i vänskapen också. Man måste komma ihåg att man inte kan hjälpa alla, ibland är det enda rätta att hålla avstånd och skydda sig själv.

Vesa Nevalainen har tillsammans med psykolog Satu Kaski skrivit boken ”Ikävät ihmiset - kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa” som gavs ut i februari 2015. Han intervjuades av Hannah Norrena.

Läs också