Hoppa till huvudinnehåll

Bilder från Jakobstad i italienskt modemagasin

Tebjudning med den Vita Kaninen (Nicklas Mattsson), Påskharen (Jussi Haavisto), Alice (Anna Brunell) och Hattmakaren (Jan Granlund).
Tebjudning med den Vita Kaninen (Nicklas Mattsson), Påskharen (Jussi Haavisto), Alice (Anna Brunell) och Hattmakaren (Jan Granlund). Tebjudning med den Vita Kaninen (Nicklas Mattsson), Påskharen (Jussi Haavisto), Alice (Anna Brunell) och Hattmakaren (Jan Granlund). Bild: Kasper Gustavsson, Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist alice in furland

Bilder från Jakobstad slås upp i en italiensk modetidning. Det är päls- och fotostuderande som har lyckats få en rad bilder publicerade i den italienska modetidningen Pellicce Moda. Temat är "Alice in Furland" och anspelar på Alice i Underlandet.

Tidningen är en av de viktigaste inom pälsvärlden enligt Pia Blomström på Yrkeshögskolan Centria. Ett lösnummer kostar kring 70 euro.

- Alla inom pälsbranschen, och alla som följer med vad som händer inom mode kommer att se det här, säger Blomström.

Pellicce Moda betyder "Pälsmode" och upplagan ligger kring 10 000 exemplar.

- Det är den bästa marknadsföring man kan få. Efter det här känner alla till oss.

The white rabbit, den vita kaninen, ur Alice in Furland.
Nicklas Mattsson som den Vita Kaninen The white rabbit, den vita kaninen, ur Alice in Furland. Bild: Kasper Gustavsson, Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist the white rabbit

Pälsar och modeller från Österbotten

Idén till Alice in Furland kom från chefredaktören Carlotta Pellizzari på Pellicce Moda. Hon tog kontakt med Yrkeshögskolan Centria och undrade om de kan göra en bildserie med sina pälskreationer.

Kasper Gustavsson på Novias fotolinje nappade på idén och tog med sig Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist.

- Vi började fundera hur man får Alice i Underlandet med pälskläder. Vi tittade i böckerna, såg filmen och fick inspiration från det, säger Överfors.

Modellerna kommer från regionen.

- Vi funderade vem vi känner som passar till kläderna och karaktärerna. Och så frågade vi via Facebook, berättar Gustavsson.

Johanna Överfors, Stephanie Blomqvist och Kasper Gustavsson fotograferade Alice in Furland för italienska Pellicce Moda.
Fotograferna Johanna Överfors, Stephanie Blomqvist och Kasper Gustavsson. Johanna Överfors, Stephanie Blomqvist och Kasper Gustavsson fotograferade Alice in Furland för italienska Pellicce Moda. stephanie blomqvist

Rembrandt, tyckte italienarna

Tebjudningen med både Alice, Hattmakaren och den Vita Kaninen fotograferades i ett rum i Lindskogska huset som också hör till Campus Allegro.

Rummet är inrett i 1700-talsstil och det verkar gå hem hos den italienska publiken. Blomström har precis kommit hem efter en resa till Italien och årets pälsmässa Mifur.

- Jag har visat bilderna åt alla möjliga. Alla älskar dem, de har sagt att det är lite Rembrandt-stil.

Lilian Dada som the Caterpillar, Larven, i Alice in Furland.
Lilian Dada som the Caterpillar eller "Larven". Lilian Dada som the Caterpillar, Larven, i Alice in Furland. Bild: Kasper Gustavsson, Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist dada

Bilderna visas på en utställning i Campus Allegro i Jakobstad från onsdag 11.3 till 1.4. Blomström har förhoppningar om att bilderna kunde visas på nästa års Mifur-modemässa i Milano.

Reklam för skolorna

Totalt 10 sidor i Pellicce Moda ägnas åt Alice in Furland. Det handlar om åtta stora bilder och en text om yrkeshögskolorna Centria och Novia.

Pia Blomström säger att det bästa med Campus Allegro är att det ger möjlighet till samarbete mellan skolorna.

- Då det kommer en sådan här beställning behöver man inte gå utanför huset. Man hittar bra människor att jobba med.

Lektor Emma Westerlund på Yrkeshögskolan Novia beskriver projektet som ett imponerande arbete.

- Alice in Furland är ett utmärkt exempel på de studerandes skicklighet och förmåga till samarbete mellan utbildningsenheter, säger Westerlund i ett pressmeddelande.

Alice in Furland i italienska modetidningen Pellicce Moda (Pälsmode)
Reportaget från skolorna i Jakobstad är 10 sidor långt. Alice in Furland i italienska modetidningen Pellicce Moda (Pälsmode) Bild: Kasper Gustavsson pellicce moda

Både Westerlund och Blomström tror att det här är ett projekt som kommer att leva vidare. Reportaget har gett upphov till nya kontaktnät och skapat PR för utbildningarna i Jakobstad.

- Vi vet inte vad det blir av det här efter att folk läser det. Det kan bli vadsomhelst, säger Blomström.

Estenomstuderande Niina Rahko och Hanna Paajanen från Vasa (YH Novia) och hårsalong Catvon Jay - La Magnifique Hair har också varit med och gjort modereportaget till Pellicce Moda.

Alice in Furland
Anna Brunell som Alice Alice in Furland Bild: Kasper Gustavsson, Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist pellicce moda

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten