Hoppa till huvudinnehåll

Drabbade av Talvivaara: "Det enda vi har kvar är utsikten"

Sinikka Peronius har en sommarstuga vid Kivijärvis strand, invid Talvivaara gruva.
Min fru Sinikka slåss mot väderkvarnar, säger mannen Fritz. Pappersarbetet känns tröstlöst. Sinikka Peronius har en sommarstuga vid Kivijärvis strand, invid Talvivaara gruva. Bild: Yle/Anna Savonius kivijärvi

Deras kamp är varken synlig eller ljudlig. Det sköter miljöorganisationerna Greenpeace och Stop Talvivaara om. Men hemmet översvämmas av mappar och pappershögar, allt för att Talvivaara ska rena deras sjö, Sinikka Peronius barndomshem vid Kivijärvi i Kajanaland i östra Finland.

Det behövs ett veritabelt papperskrig för att komma någon vart gällande Talvivaaras utsläpp i de närliggande sjöarna och vattendragen.

Sinikka Peronius sommarstuga i Kivijärvi i Sotkamo.
Sommarstugan är Sinikkas barndomshem. Sinikka Peronius sommarstuga i Kivijärvi i Sotkamo. Bild: Sinikka Peronius sinikka peronius sommarstuga

Sex små sjöar norr och söder om gruvan har tagit emot överstora utsläpp alltsedan gruvan började byggas år 2006. En av dem är lilla Kivijärvi, tre kilometer lång och på bara tre kilometers avstånd från gruvområdet.

Sinikka och Fritz Peronius är numera pensionärer och skulle vilja bo halva året på sommarstugan, i Sinikkas barndomshem. Bristen på rent vatten gör det omöjligt. Numera hämtar gruvan allt bruksvatten till dem med tankbil.

- Vi får inte använda vattnet i bastun, vi kan inte simma eller använda sjövattnet i matlagningen. Utsikten är det enda vi har kvar, säger paret.

Sinikka upplever att rötterna och sommarhemmet försvinner, se klippet!

Först silade de vattnet

När gruvan i Talvivaara byggdes fylldes sjön av mull, gräs och grenar. Från 2006 började paret Peronius sila vattnet i Kivijärvi för hushålls- och bastubruk. Det var ändå bara början.

- När vi badade bastu år 2010 fick jag röda nippor över kroppen och småsåren på händerna sved. Jag ringde till NTM-centralen i Kajanaland och de tog mig inte först på allvar, berättar Sinikka.

- När de hade tagit vattenproverna förbjöd de oss att använda vattnet, säger hon. Sulfat och metaller, till och med mangan konstaterades och ingen vet hur mangan i vattnet påverkar hälsan när det förångas, säger hon.

Sjön Kivijärvi i Sotkamo
Kivijärvi är tre kilometer lång. Sjön Kivijärvi i Sotkamo Bild: Sinikka Peronius kivijärvi

Vågar vi plocka bär?

Så gruvan hämtar bruksvattnet och dricksvattnet transporterar paret Peronius själv i bilen till sommarstugan.

- Allt kretsar kring vattenfrågan numera, säger hon. Det är också fysiskt tungt.

- Vågar vi plocka hjortron på myren? Tar hallonen skada av dammet från gruvan? Frågorna är många.

Paret vågar inte heller använda den nybyggda brunnen eftersom alla värden steg dramatiskt efter att gipsfällningsbassängen läckte.

Inga fiskar längre

Myndigheterna rekommenderar att man inte äter fisk från sjön för tillfället.

- Det saknar jag mest, säger Fritz Peronius. Det var härligt att fiska i sommarvarma kvällar och det nappade. Nu är de två djupen i sjön döda och små hungriga abborrar finns i ytvattnet i de grunda vikarna.

- De nappar på bara kroken, säger Sinikka, det är sorgligt. Vi har båda gillat att fiska och nu är också det nöjet förstört för oss.

Fritz Peronius fick en gädda.
Fisket hör till parets största nöjen. Fritz Peronius fick en gädda. Bild: Sinikka Peronius kivijärvi

Är det värt priset?

Sinikka Peronius frågar om det är värt att upprätthålla en olönsam gruva som förstör miljön så mycket. Hon har också svårt att förstå att Finland med renommé som hightech-land inte satsar på teknik och vattenrening.

- De borde bygga en vattenreningsanläggning vid Talvivaara, säger hon och visa att de bryr sig om miljön. Men det handlar väl om pengar.

Sinikkas man Fritz är bekymrad, allt verkar vara förgäves, se klippet!

Mer om temat i kvällens TV-nytt 19:30 i Yle Fem!

Läs mera:

  • 80 riksdagshus med spillvatten - vad ska Talvivaara göra?
  • Talvivaaran vesikaaos pahenee
  • Talvivaaran konkurssipesä raskaasti tappiollista
  • Så här påverkas sjön Nuasjärvi om spillvattenröret dras dit, många räknar just nu - blogg på finska
  • Talvivaaras verksamhet kan sannolikt fortsätta
  • Sinä joka haluat kuunnella kuinka vesi tulee Peroniusten mökille Kivijärvelle - tässä Yle Kainuun haastattelu!