Hoppa till huvudinnehåll

Guldkant sparar i psykvården

Citronsorbet med champagne
Hundra personer med allvarliga psykiska problem fick 50 euro extra under nio månader. Det lilla tillskottet gav statistiskt signifikanta skillnader då det gällde symptom, sociala nätverk och livskvalitet. Citronsorbet med champagne Bild: Jukka Koskinen citronsorbet

Det är en välkänd sanning att de som har högre inkomster är friskare och lever längre än de som har lägre inkomster. Nu visar det sig att allvarligt psykiskt sjuka blir friskare om man ger dem en liten guldkant på tillvaron.

Hundra personer med allvarliga psykiska problem fick 500 kronor extra under nio månader. Mottagarna mådde avsevärt bättre av det lilla tillskottet i kassan.

Det här framgår av en studie som Socialhögskolan i Stockholm har gjort. Hundra personer med allvarliga psykiska problem fick 500 kronor (ungefär 50 euro) extra under nio månader. Inga som helst krav ställdes på mottagarna.

"Hjälpa utan att ge medicin"

Socialhögskolans studie visar att många av mottagarna mådde avsevärt bättre av det lilla tillskottet i kassan. Alain Topor som är docent vid Socialhögskolan och ledde studien säger att det lilla tillskottet gav statistiskt signifikanta skillnader- det vill säga riktiga skillnader- då det gällde symptom, sociala nätverk och livskvalitet.

- Det här betyder att vi borde fundera över om vi kan hjälpa psykiskt sjuka utan att ge dem medicin eller enbart medicin, säger Alain Topor.

"Strider mot rådande politiska vindar"

Det här kan leda till stora inbesparingar för sjukvården. Under experimentet blev de undersökta psykpatienterna intagna på sluten avdelning en tredje del mindre än tidigare. Trots intressanta resultat har studien inte rönt något intresse från beslutsfattarnas sida.

Jag tror att psykiskt sjuka i Finland skulle bli åtminstone lite friskare av mera pengar.― Christer Rönnlund, styrelseordförande för Psykosociala förbundet

- Beslutsfattarna har visat upp ett hövligt ointresse, konstaterar Alain Topor. Undersökningen strider mot rådande politiska vindar i Sverige.

Experimentet bekräftar en motsvarande studie som gjordes vid Yale-universitet i USA i början av 2000-talet. På Socialhögskolan i Stockholm hoppas man nu på att andra forskningsinstitutioner ska göra motsvarande studier.

"Handlar om känslan att ha ett värde"

Christer Rönnlund som är styrelseordförande för Psykosociala förbundet här hemma i Finland konstaterar att många psykiskt sjuka lever under väldigt knappa förhållanden. Många beslutsfattare tror mera på piskan än moroten.

- Jag tror att psykiskt sjuka i Finland skulle bli åtminstone lite friskare av mera pengar, säger Christer Rönnlund. Inte helt friska, men de skulle känna sig bättre.

Däremot tror inte Christer Rönnlund att de skulle bli ännu friskare av hundra euro.

- Det handlar inte om pengen i sig, säger Christer Rönnlund, utan mera om känslan av att ha ett värde och vara viktig.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes