Hoppa till huvudinnehåll

Kontrovers med Saudiarabien - Wallström fick inte tala

Utrikesminister Margot Wallström på Rosenbad den 30 oktober 2014.
Margot Wallström. Utrikesminister Margot Wallström på Rosenbad den 30 oktober 2014. Bild: EPA/ANNIKA AF KLERCKER Margot Wallström,wallström

Sveriges utrikesminister Margot Wallströms (S) tal inför Arabförbundet i Kairo har ställts in. Orsaken är Sveriges kritik av mänskliga rättigheter i Saudiarabien, skriver nyhetsbyrån TT.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige har uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Wallström till TT.

Wallström skulle i dag ha hållit tal på Arabförbundets möte. Hon var inbjuden som hedersgäst av generalsekreteraren Nabil al-Araby. Men under morgonen stod det klart att det inte blir något tal.

Hennes pressekreterare Erik Boman säger till Aftonbladet att det handlar om en reaktion på den debatt som har varit i Sverige och de uttalanden som Margot Wallström gjort om demokrati och mänskliga rättigheter.

– Saudiarabien har inte gillat att hon ska prata. Hon tycker att det är tråkigt då hon var inbjuden som hedergäst och hade många viktiga frågor att ta upp. Men vi har inte fått någon specificering om exakt varför Saudiarabien har gjort som de gjort, säger Boman.

Kontroversiellt vapenavtal

Frågan om mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien har varit föremål för många diskussioner i Sverige den senaste tiden.

Sveriges militära avtal med Saudiarabien ska omförhandlas eller sägas upp senast den 15 maj. Det reglerar export av försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, samt överföring av militärteknologi.

Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet samt en del av socialdemokraterna trycker på för att regeringen ska säga upp avtalet med diktaturen.

Margot Wallström säger idag att hon inte vet om dagens händelser får konsekvenser för det svenska miliära samarbetsavtalet.

Hon har också varit tydlig i kritiken mot landet i fråga om den fängslade bloggaren Raif Badawi och i januari kallades Saudiarabiens ambassadör i Stockholm till utrikesdepartementet för att ta emot svensk kritik av de spöstraff som den Badawi har dömts till.

- Jag hade sett fram emot att få tala på inbjudan av Arabförbundet. Jag var väl förberedd. Det här har försatt Arabförbundet i en väldigt besvärlig situation eftersom det betyder att ett land kan blockera också ett event av det här slaget, säger Wallström i en intervju för Sveriges Radio Ekot.

Det är ovanligt att utländska regeringsföreträdare får framträda inför arabledarna, men inbjudan kopplas till att Sverige har erkänt Palestina som självständig stat, skriver Ekot.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes