Hoppa till huvudinnehåll

Mellanöstern kan bli het exportmarknad för Finland

Köpkraften är stark i Förenade arabemiraten.
Dubai växer så det knakar - och det hoppas finländska bolag ta del av. Köpkraften är stark i Förenade arabemiraten. Bild: Mårten Wallendahl / YLE förenade arabemiraten

Den ekonomiska utvecklingen har varit enorm i Förenade arabemiraten. Den ekonomiska krisen som tynger Europa känns fjärran här, vilket allt flera finländska bolag också insett.

Oljepengar och en stadigt växande handel har gjort att framför allt Dubai har blivit en metropol för regionens mest storstilade kommers. Nu siktar finländska bolag med draghjälp från staten på att stärka finländsk business i regionen.

- Finländska företag har ett gott rykte här och står för pålitlighet och hög kvalitet, säger Curt Lindroth, som är försäljningsdirektör på det finländska byggmaterielbolaget Elematic.

Utbildning och teknologi Finlands trumfkort

Han har själv gjort affärer i regionen i mer än tio års tid och själv bott där de senaste tre åren. Under åren har han också sett ett ökat intresse för Mellanöstern från finländskt håll.

- Vi har mycket att bidra med. Till exempel inom utbildningsväsendet, teknologibranschen och olika former av service. Just olika tjänsteföretag finns det ett skriande behov av här. Och även om många kan tro att marknaden är mättad här, då utbudet redan är stort, så finns det möjligheter att etablera sig med produkter av hög kvalitet till rätt pris.

Finländska exportfrämjande organisationer som Finpro och Team Finland lobbar hårt för exportmöjligheterna till Mellanöstern för bland annat vårdföretag och undervisning.

På Finpro bedömer man att Förenade arabermiraten är en av de starkaste regionerna för hälsovårdsföretag under de kommande åren. Därför har handelsdelegationer i bägge riktning skickats för att utreda samarbetet.

Finländsk vård ska locka kunder

Helsinki hospital är ett av de drygt 30 vårdföretag som det banats väg för i Mellanöstern genom statens hälsovårdsexportprojekt Finland care. I vår inleder de samarbete med kirurgiska kliniker i Dubai, för att på sikt stärka sin ställning och också ragga kunder från emiraten.

- Det här är rätt sätt för oss att växa. Som ett litet företag vore det inte möjligt att expandera utomlands utan hjälp från Finland care. Så här har vi hjälp av varandra och ökar samarbetet med andra vårdföretag, säger Marianne Eliasson som är servicechef på Helsinki hospital.

Även om satsningen på kort sikt inte håvar in stora inkomster för Helsinki hospital, finns möjligheter i förlängningen. Eliasson hoppas att tilltron till den finländska vården ska locka patienter från Förenade arabemiraten, som söker vård från Finland.

Tiodubbla möjligheter

Förutom hälsovården och undervisningen är också energilösningar, ICT-sektorn och försvarsmateriel områden där Finland har chanser att öka sin handel till Mellanöstern. Och Curt Lindroth ser att finländska bolag kan räkna med stor potential om man bara satsar rätt.

- Det är viktigt med lokala referenser och goda samarbetspartners. Men marknaden är stor här, så om man tänker att man kan sälja tio stycken av sin produkt i Finland, så kan man säkert räkna det tiodubbla här.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes