Hoppa till huvudinnehåll

Tchad och Niger återtar städer av Boko Haram

Nigerias president Goodluck Jonathan tillsammans med Nigerianska trupper som kämpar mot Boko Haram.
Nigerias president Goodluck Jonathan tillsammans med Nigerianska trupper som kämpar mot Boko Haram. Nigerias president Goodluck Jonathan tillsammans med Nigerianska trupper som kämpar mot Boko Haram. Bild: EPA nigerias armé

Trupper från Tchad och Niger har återtagit två städer av Boko Haram i nordöstra Nigeria, uppger tchadiska och nigeriska militärkällor.

Över 200 islamister uppges ha dödats i våldsamma strider i staden Damasak som fritogs på måndagen. Boko Haram har kontrollerat staden sedan november. Tiotals tchadiska och nigeriska soldater uppges också ha skadats i strider i Damasak och i staden Malam Fatouri sedan offensiven inleddes på söndagen.

Tchad och Niger inledde på söndagen både luft- och markanfall mot islamiströrelsen Boko Haram i nordöstra Nigeria där gruppen har ett starkt fäste. Över 200 stridsvagnar och tusentals soldater ska ha åkt över gränsen från grannländerna.

Afrikanska unionen fattade i fredags beslut om att ytterligare 10 000 soldater ska delta i kampen mot islamiströrelsen, efter att flera självmordsattacker hade skördat tiotals dödsoffer i staden Maiduguri.

I lördags meddelade Boko Harams ledare att gruppen lovar lyda under Islamiska staten IS i Mellanöstern.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes