Hoppa till huvudinnehåll

UCL: Formstarkt Porto gäller som favorit

Jackson Martinez har gjort 5 mål på 6 matcher i Champions League.
Jackson Martinez har gjort 5 mål på 6 matcher i Champions League. Bild: EPA/JoseCoelho/AllOverPRess fc porto

FC Porto har vunnit sina sex senaste ligamatcher utan att släppa in ett enda mål och får gälla som favorit att gå vidare till kvartsfinal, när FC Basel gästar Estadio do Dragao i fotbollens Champions League.

FC Porto går bra just nu i ligan och har radat upp sex raka segrar utan att släppa in ett enda mål. Ändå jagar man Benfica i toppen av tabellen och ligger just nu fyra poäng efter, när lagen ännu har ett inbördesmöte att se fram emot i slutet av april.

FC Basel leder den schweiziska ligan med ett sju poängs försprång till Young Boys och tio poäng ner till FC Zürich. Laget har vunnit bara två av sina fyra senaste ligamatcher. I helgen mot FC Thun och veckan innan mot FC Vaduz – innan det blev det förlust mot jagande Young Boys med 2-4 och oavgjort med FC Sion.

Veckoslutets stora snackis i Basel var onekligen lagkaptenen Marco Strellers pensioneringsbesked. FC Basels kapten, hemmastadens son, Streller berättade i helgen att han avslutar sin karriär efter säsongen, detta trots att 33-åringen i november förlängde med FC Basel till november 2016.

Han kommer i vår att ha spelat nästan nio fulla säsonger med Basel-klubben och hur hans märkligt tajmade presskonferens påverkar lagets spel i säsongens hittills viktigaste match är ett mysterium.

1-1 i första matchen

Det finns inga inbördes tävlingsmatcher förutom lagens första möte på St. Jakobs Park den 18 februari, som slutade 1-1 att falla tillbaka på. Gonzalez förde då upp FC Basel i en 1-0 ledning tidigt i matchen, men Danilo kvitterade från straffpunkten tio minuter före full tid.

FC Porto har bara förlorat en gång på sju matcher mot motståndare från Schweiz (3-3-1) medan FC Basel inte ännu på fem försök lyckats vinna i Portugal (0-3-2).

Portugiserna är obesegrade i sina nio senaste matcher i Europa och behöver bara två matcher utan förlust till för att slå sitt gamla rekord, elva matcher, från säsongen 2003-2004. Då vann Porto hela spektaklet!

Basel är hittills det enda laget från Schweiz som har nått vidare från gruppspelet i Champions League. Det är andra gången de är med och den första vill de gärna glömma.

Efter 1-0 hemma mot stora, mäktiga FC Bayern München blev det stryk med 0-7 i returen, detta säsongen 2011-2012.

Lopetegui mot Sousa

Matchen ställer hemmalagets spanske tränare Julen Lopetegui mot gästerna portugisiske lots Paulo Sousa.

Sousa har som spelare vunnit Champions League i två repriser (Juventus 1996, Dortmund 1997), men har hittills skaffat sig tränarerfarenhet i mindre fashionabla klubbar som Maccabi Tel Aviv, Videoton och Leicester.

Den forne målvakten Lopetegui representerade under sin spelarkarriär både Real Madrid och Barcelona, men spelade merparten av sina La Liga-matcher i andra klubbar.

Vägen till jobbet som Porto-tränare gick via de spanska juniorlandslagen, och Lopetegui värvade också ett halvt dussin spanjorer till Porto under sin första sommar vid rodret.

Porto favorit

Det råder ingen tvivel om att Porto gäller som favorit i matchen på tisdag, speciellt med tanke på att laget har ett bortamål med sig från det första delmötet. Spelbolagens oddsmakare pekar till och med ut FC Porto som en mer solklar favorit än vad fallet egentligen är.

FC Basel skall inte underskattas i Europa, även om bortaformen rent defensivt är ett stort frågetecken. Laget har haft olidligt svårt att hålla tätt på bortaplan i Champions League – 19 matcher nu har man vittjat nätmaskorna.

Senast laget höll nollan på bortaplan var i november 2002 mot Spartak Moskva.

Porto hade haft glödheta Jackson Martinez i anfallet som träffar rätt fem gånger på sex matcher i årets Champions League, men han missar hemmamatchen på grund av en skada han ådrog sig i ligan mot Braga.

Dessutom har Porto försvarat sig oerhört väl i årets upplaga av Champions League. FC Porto har låtit motståndaren komma till skott bara 38 gånger i turneringen, minst av alla lag som ännu är med eller blivit utslagna.

Var?

Matchen spelas på Estadio do Dragao i Porto, döms av svensken Jonas Eriksson och sänds på Arenan och i TV2 på tisdagskvällen. Sändningen kör igång 21:35 och matchen sparkar igång 21:45,

Vem?

Matchen refereras på svenska av Antti Koivukangas.

Referentens tips?

"Porto går vidare från matchparet efter en klar seger. Ett darrigt 1-0 i paus blir 3-0 efter 90 minuter i Marco Strellers europeiska svansång. Nu behöver Basel en targetspelare som kan göra mål till nästa säsong. Did someone say Berat Sadik?"


(källor: UEFA.com, Infostrada)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport