Hoppa till huvudinnehåll

Aja baja – använd inte lövblåsaren på sand

Gatuputsning
Massvis med sand på gatorna efter vintern. Gatuputsning Bild: Yle/ Alexandra Karlsson gatuputsning

Har du sett någon använda lövblåsare för att få bort vinterns sandningssand från gator, trottoarer och gårdsplan? Åtminstone i Borgå är det förbjudet på planlagda områden.

Mellan mars och augusti får man inte använda lövblåsare alls. Dessutom råder alltid ett totalförbud mot att använda dem för att samla ihop sand.

Förbudet gäller såväl vanliga invånare och företag som stadens egen personal.

Illa för andningen

– Använder man lövblåsare för att samla ihop sand så blåser det upp en hel del fint damm som är skadligt för människans andning, säger miljövårdschef Jukka Palmgren i Borgå.

Han säger att det finns bättre sätt att få bort sanden efter vintern. Exempelvis att spola bort den med vatten är absolut att föredra.

– Om dammet en gång hamnar i luften lägger det sig ofta på ställen varifrån det är svårt att få bort, som mellan fönsterkarmar och gatstenar. Där blir det kvar tills det sköljs bort av regnet.

Vinden är ett större problem

Det finns alltså en bra orsak till förbudet. Bland annat utanför Borgå sjukhus har lövblåsare ändå använts för att samla ihop sand – inte bra, eftersom allergiker och astmatiker rör sig i området.

Yle Östnyland lyckades inte nå sjukhusets fastighetschef för en kommentar, men miljövårdschef Jukka Palmgren konstaterar att folk som trotsar förbudet inte är något stort problem.

– I sammanhanget är vinden ett större problem. Om det är torrt och blåsigt så dammar det otroligt mycket. Dammet flyger iväg och effekten blir den samma som om en lövblåsare används vid något gathörn.

Palmgren påpekar ändå att man inte behöver göra problemet värre genom att använda maskiner som lövblåsare – fastän de kan kännas lockande och som en enkel utväg då man inte orkar ta tag i sopkvasten.

"Handlar oftast om mänskliga misstag"

Någon systematisk övervakning sysslar staden inte med.

Oftast får miljövården samtal av folk som misstänker att lövblåsare används för fel ändamål. Dessutom brukar inspektörerna hålla ögonen öppna i andra sammanhang.

– Också den här våren har vi gett en anmärkning åt ett husbolag som använde lövblåsare.

Palmgren säger att miljövården oftast tar kontakt med ansvarspersonen. Det hela brukar gå att lösa ganska snabbt genom att diskutera och påminna om vilka regler som gäller.

– Jag tror inte att det handlar om att folk bryter mot förbudet med flit. Snarare handlar det om att det glöms bort eller om mänskliga misstag.

Läs också