Hoppa till huvudinnehåll

Hälsoteknologi ny framgångsbransch för Finland

planmeca, cad/cam, 3d | Det finländska familjeföretaget Planmeca säljer apparater till tandläkarmottagningar runtom i världen. 98 procent av produktionen går på export.
Det finländska familjeföretaget Planmeca säljer apparater till tandläkarmottagningar runtom i världen. 98 procent av produktionen går på export. planmeca, cad/cam, 3d | Det finländska familjeföretaget Planmeca säljer apparater till tandläkarmottagningar runtom i världen. 98 procent av produktionen går på export. Bild: Yle/Niklas Fagerström cad/cam

Hälsoteknologi är en bransch som växer mycket kraftigt i vårt land. Den står nu för ungefär hälften av högteknologiexporten.

Ett hälsoteknikföretag som har gjort väl ifrån sig är det finländska familjeföretaget Planmeca som säljer apparater till tandläkarmottagningar runtom i världen.

- Först skannar tandläkaren din käke med hjälp av en liten apparat som sänder ut blått laserljus, förklarar produktspecialist Heidi Pernu. Hennes fokus är datorassisterad design och tillverkning (CAD/CAM).

Videon nedan visar hur det går till, med en viktig skillnad. Vanligen skannar man direkt i patientens mun.

Samtidigt skapar en dator i närheten en 3d-modell av hurdan tand som behövs, och en precisionsfräs producerar sedan den automatiskt, på 10-15 minuter.

veli mäkelä
Utvecklingsdirektör Veli Mäkelä veli mäkelä Bild: Yle/Niklas Fagerström veli mäkelä
Patienten får till sist tanden inplacerad, allt på samma besök. Planmecas utvecklingsdirektör Veli Mäkelä ser en lysande framtid för den här tekniken.

- Ju mer befolkningen åldras desto mer har vi ju tänder att sköta. Och ju mer det finns medelklass och rikare människor desto mer finns det människor som är färdiga att satsa också på estetisk vård. Så jag ser nog det här som en av de stora sakerna i framtiden.

planmeca
På Planmeca har man haft mycket att fira. planmeca Bild: Yle/Niklas Fagerström planmeca
Mäkelä är också styrelseordförande för hälsoteknologibranschens intresseförening Fihta och han säger att detsamma gäller för branschen i stort.

Den åldrande befolkningen i västvärlden vill ha en friskare ålderdom och i tillväxtländerna blir folk allt rikare och satsar mer och mer på sin hälsa.

Stor tillväxt

Det kommer därför inte som en stor överraskning att branschen växte med hela 10 procent i fjol, enligt preliminära siffror Mäkelä har tagit del av. Hälsotekniksektorn står nu för ungefär hälften av Finlands högteknologiexport.

beddit
Beddits sömnmätningsapparat. Vanligtvis används det under lakanet. beddit Bild: Yle/Niklas Fagerström beddit
- Det har gått förbluffande bra på sistone, kommenterar det växande finländska företaget Beddits kommunikationschef Ida Lönnroth.

Hon säger sig vara förvånad över hur populär företagets produkt - en sömnmätare - har varit på sistone. Man har sålt cirka 100 000 stycken i fjol, främst till USA. Lönnroth betonar ändå att framgången inte är självklar.

ida lönnroth
Ida Lönnroth på Beddit. ida lönnroth Bild: Yle/Niklas Fagerström ida lönnroth
- Det gäller att vara snabb. Om jag tänker på Beddit och på sömnmätning globalt sett så kommer det här året att bli avgörande för vem som vinner konsumentmarknaden, säger hon.

Samarbete ger tro på framtiden

Branschens representant Mäkelä är ändå inte oroad för att finländska aktörer som sysslar med hälsoteknik ska halka efter i konkurrensen.

- Jag är nog positivt inställd till framtiden för vi har ett bra kunnande och nu finns det en gemensam vilja i landet att också hjälpa de som kanske kunde bli stora i framtiden.

Ett par exempel på det här är GE Healthcares Health Innovation Village i Helsingfors, där flera uppstartsföretag i hälsobranschen verkar, och företagsacceleratorn Vertical i Esbo som hjälper 15 uppstartsföretag med allt från marknadsföring till att få finansiering och till att bli mer internationella.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes