Hoppa till huvudinnehåll

Möte med Arne Dahl

Arne Dahl
Jan Arnald skrev sina böcker om A-gruppen under pseudonymen Arne Dahl. Arne Dahl Bild: Sara Arnald 2011 jan arnald

Under våren 2008 besökte jag produktionsbolaget Filmlance i Stockholm för att diskutera Yles deltagande i dramaserien ”Oskyldigt dömd”. I den succésåpan spelade Micke Persbrandt en professor i juridik som tillsammans med sina studenter prövade fall, där det fanns skälig misstanke om att folk blivit oskyldigt dömda.

Medan vi tog en paus i mötet och jag satt och fikade, gick en man som jag kände igen förbi mötesrummet. Jan Arnald. Eftersom hans kriminalromaner skrivna under pseudonymen Arne Dahl var självvald obligatorisk läsning för mig vid tidpunkten, tog jag tillfället i akt och presenterade mig. Arnald var inkopplad i manusskrivandet för ”Oskyldigt dömd” och vackert så, men naturligtvis måste jag fråga om A-gruppen också. Varför inte göra drama av böckerna? Minns jag rätt, svarade Arnald gåtfullt att det kan man inte veta så noga.

Johan Förnäs
Johan Förnäs Johan Förnäs Bild: Yle / Anne Hämäläinen programinköp

I själva verket var planen att förvandla böckerna om A-gruppen till tv-serie redan på gång. Och på juldagen 2011 visades det första fallet i Yle Fem. ”Ont blod” heter den. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, men nu är återstoden av serien klar för visning med start tisdagen den 10 mars.

God förnöjelse!

Johan Förnäs
är programinköpare med särinriktning på nordiska fiktioner.

Läs också: Komplicerade våldsbrott och höga insatser
Läs också: Arne Dahls A-gruppen löser våldsbrott på Yle Fem (Intervju med Arne Dahl inför första säsongen som visades på Yle Fem 2011 - 2012)