Hoppa till huvudinnehåll

Norwegian-strejken är över

Bjørn Kjos, vd för Norwegian
Bjørn Kjos, vd för Norwegian. Bjørn Kjos, vd för Norwegian Bild: EPA/Hakon Mosvold Larsen björn kjos

Strejken vid flygbolaget Norwegian är äntligen över, bekräftar vd Bjørn Kjos. Det betyder slutet på en elva dagar lång strejk som drabbat hundratusentals passagerare.

- Jag är oerhört lättad över att pilotstrejken nu är avblåst och att våra passagerare äntligen kan känna sig trygga med att flygningarna snart går som vanligt igen. Jag är oerhört ledsen över de problem som drabbat våra passagerare till följd av pilotstrejken, säger Bjørn Kjos i ett pressmeddelande.

Konflikten som ledde till en strejk handlade om villkoren för de piloter som Norwegian vill överföra till bolagets tre dotterbolag. Piloterna har krävt att få vara en del av moderbolagets kollektivavtal, i stället för de olika dotterbolagens.

Den största frågan i förhandlingarna har varit piloternas krav på anställningstrygghet, och det norska fackförbundet Parat har krävt långsiktiga anställningsgarantier.

Parterna ska nu ha kommit överens om en anställningsgaranti på tre år som gäller fram till oktober 2017, samt om en övergång till premiebestämd pension. Däremot är det inte talan om någon löneförhöjning under 2015.

Strejker aldrig billiga

Kjos säger till NRK att det är för tidigt att säga hur mycket strejken har kostat flygbolaget, men att en strejk aldrig är någon billig affär.

Hans-Erik Skjæggerud från Parat, säger för sin del att fackförbundet är nöjd med det nya avtalet.

- Vi har fått igenom våra huvudkrav med en tydlig koppling till moderbolaget, säger Skjæggerud till NRK.

Strejken som har drabbat över 200 000 passagerare i Skandinavien har pågått i sammanlagt elva dygn. Senast i dag såg det ut som om strejken skulle komma att utvidgas.

Bolaget meddelar att det kommer att dröja ett tag innan flygtrafiken kan återgå till det normala, då varken flygplan eller personal är i position för onsdagens flygningar. De uppmanar fortsättningsvis passagerare att kontrollera flygavgångarna på Norwegians hemsida. Kjos säger ändå att allt borde rulla som normalt på onsdag eftermiddag.

Läs också