Hoppa till huvudinnehåll

Norwegianpiloter söker nordiskt stöd mot strejkbrytare

Flygsäten i flygplan
Flygsäten i flygplan Bild: Lehtikuva flygsäte

De strejkande piloterna inom det norska lågprisbolaget Norwegian söker stöd i de övriga nordiska länderna, uppger NRK.

Piloterna vid Norwegian har kallat samman de nordiska luftfartsförbunden till ett möte. Avsikten är att hitta metoder som kan förhindra utländska arbetstagare att arbeta inom bolaget som strejkbrytare.

Enligt NRK har den norska pilotföreningen Parat kallat samman luftfartsförbund från Finland, Sverige, Danmark och Island. Mötet hålls i Norge. Förbunden ska begrunda hur ett nordiskt samarbete ska kunna förhindra Norwegian att använda arbetskraft från andra länder. Fackförbunden betecknar detta som olaglig strejkbrytararbetskraft.

Strejken inom Norwegian kan eventuellt utvidgas till alla nordiska länder.

Läs också